modem blue connect

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
alexander
Początkujący użytkownik forum

modem blue connect

Post autor: alexander »

Cześć mam modem globesurfer icon na usb. Ostatnio nie mam prawie żadnego zasięgu palą się tylko dwie kropeczki. Prędkość też jest tragiczna najwiekszą miałem 800kb/s. Wcześnie ściągnołem aktualizacje ze strony ERY lecz to zbytnio nie pomogło.Czy ktoś może mi pomóc abym miał poprawną prędkość. Dzięki.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: modem blue connect

Post autor: YaHooo »

Spróbuj wymusić połączenie 3g (UMTS/HSDPA) w oprogramowaniu jakiego używasz do łączenia się z internetem. Dla pewności możesz przetestować modem w innej części miasta. Bo może masz jakieś problemy z BTS'em.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
alexander
Początkujący użytkownik forum

przybliżona predkość

Post autor: alexander »

W ustawieniach mam zaznaczoną opcje TYLKO UMTS. Mam pytanie jaka powinna być średnia predkość mojego modemu? Pozdro.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

alexander pisze:Prędkość też jest tragiczna najwiekszą miałem 800kb/s
Jeżeli wiesz gdzie jest nadajnik NodeB (UMTS) to podejdź bliżej i sprawdź jakie są prędkości. W UMTS lepszy zasięg=większe prędkości.
Nie pomagam na PW!
Engelbert
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Engelbert »

Prędkość też jest tragiczna najwiekszą miałem 800kb/s
800kb/s to tragiczna prędkość?! Chyba zbyt wiele reklam o 7,2 Mbps ;)
jaka powinna być średnia predkość mojego modemu?
W sumie niewłaściwie zadane pytanie - maksymalna prędkość modemu to 7,2Mbps. Uzyskiwane prędkości (ich średnia) to kwestia sieci. Sprawdź jak modem zachowuje się w innym miejscu, tak jak napisał kolega YaHooo.
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Post autor: bob »

Engelbert pisze:Uzyskiwane prędkości (ich średnia) to kwestia sieci.
Jeszcze niedawno też tak myślałem ale okazuje się, że duży udział ma OS.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

bob pisze:Jeszcze niedawno też tak myślałem ale okazuje się, że duży udział ma OS.
Rzeczywiście racja. Spotkałem się z opiniami, że pod Windows można osiągnąć maksymalnie około 3/4 tego co pisze na modemie. W moim przypadku to się sprawdza w miarę dobrze: modem 3.6 mbps, prędkość 2.8 mpbs (przy dobrych warunkach).

Poza tym jak napisał Engelbert 800kbps to jak na internet komórkowy to dość dobra prędkość.
Ostatnio zmieniony 2008-05-25, 20:02 przez YaHooo, łącznie zmieniany 2 razy.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Post autor: bob »

YaHooo pisze:pod Windows można osiągnąć maksymalnie około 3/4 tego co pisze na modemie.
Dokładnie ta zasada się sprawdza i sam jestem w szoku, że jednak można wycisnąć więcej pod innym systemem. :zdziwko:
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

YaHooo pisze:Rzeczywiście racja. Spotkałem się z opiniami, że pod Windows można osiągnąć maksymalnie około 3/4
Też sie z tym spotkałem i było nawet sensowne tłumaczenie. Jak znajdę link do tego, to tu podam.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

bob pisze:Dokładnie ta zasada się sprawdza i sam jestem w szoku, że jednak można wycisnąć więcej pod innym systemem. :zdziwko:
Ja gdzieś czytałem, ale nie pamiętam gdzie, że Windows rezerwuje sobie jakąś część łącza na różnego typu transfery w tle oraz aktualizacje. Nawet dało się to wyłączyć, ale teraz nie wiem gdzie to się ustawiało.
BliSki pisze:Też sie z tym spotkałem i było nawet sensowne tłumaczenie. Jak znajdę link do tego, to tu podam.
Z miłą chęcią sobie poczytam jak to z tym dokładnie jest.
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Post autor: Blido »

alexander pisze:Prędkość też jest tragiczna najwiekszą miałem 800kb/s.
To nie aż tak źle. Ja na HSDPA w godzinach szczytu nierzadko 500kb/s nie mogę przekroczyć. No chyba że miałeś na myśli b/s :]
ODPOWIEDZ