Przeciążona stacja bazowa - fatalny transfer
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Przeciążona stacja bazowa - fatalny transfer
Witam,
od ok. 3 miesięcy mam iPlusa i od samego początku obie stacje, w których jestem zasięgu są przeciążone, co wiąże się z fatalnym transferem (w dzień 1-4 kb/s, czasem nawet poniżej 1 kb/s w technologii EDGE). Złożyłem dwukrotnie reklamację, jednak te zostały odrzucone. Gdy złożyłem zgłoszenie w Dziale Pomocy Technicznej iPlusa otrzymałem informację, że trwają prace nad rozbudową stacji bazowej, a zakończone mają być najwcześniej na koniec tego roku. Jeśli mam płacić 60 zł miesięcznie za żenujący internet, a właściwie jego brak, bo jak tu korzystać z internetu, w którym jedna strona np. Onet.pl otwiera się kilka minut. Nie wiem co mam zrobić, to nie ma to najmniejszego sensu. Czy są jakieś możliwości techniczne poradzenia sobie z tym? Jakaś antena kierunkowa albo coś takiego? A może powinienem udać się do Rzecznika Praw Konsumenta? Proszę o pomoc w tej sprawie.
od ok. 3 miesięcy mam iPlusa i od samego początku obie stacje, w których jestem zasięgu są przeciążone, co wiąże się z fatalnym transferem (w dzień 1-4 kb/s, czasem nawet poniżej 1 kb/s w technologii EDGE). Złożyłem dwukrotnie reklamację, jednak te zostały odrzucone. Gdy złożyłem zgłoszenie w Dziale Pomocy Technicznej iPlusa otrzymałem informację, że trwają prace nad rozbudową stacji bazowej, a zakończone mają być najwcześniej na koniec tego roku. Jeśli mam płacić 60 zł miesięcznie za żenujący internet, a właściwie jego brak, bo jak tu korzystać z internetu, w którym jedna strona np. Onet.pl otwiera się kilka minut. Nie wiem co mam zrobić, to nie ma to najmniejszego sensu. Czy są jakieś możliwości techniczne poradzenia sobie z tym? Jakaś antena kierunkowa albo coś takiego? A może powinienem udać się do Rzecznika Praw Konsumenta? Proszę o pomoc w tej sprawie.
Ostatnio zmieniony 2008-06-09, 12:37 przez T-Mac, łącznie zmieniany 1 raz.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Re: Przeciążona stacja bazowa - fatalny transfer
Dokładnie tak, ale najpierw musisz zobaczyć gdzie znajdują się inne bliskie BTS'y. Proponuję zacząć od tego wątku: > Stacje bazowe operatorów GSM | Listy BTSów <. Następnie w tym wątku masz bardzo dobry poradnik jak dobrać antenę > Jak dobrać antenę do naszego modemu/telefonu? Budowa anten <T-Mac pisze:Czy są jakieś możliwości techniczne poradzenia sobie z tym? Jakaś antena kierunkowa albo coś takiego?
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
- Stary wyga bezprzewodowy
W dobie kart prepaid dziwię się trochę, że T-Mac nie sprawdził działania usługi przed podpisaniem umowy. Nawet jeśli nie ma się modemu, można w tym celu użyć telefonu.
Co do rozwiązania - jedynie dobra antena kierunkowa nakierowana bezpośrednio na odległy BTS. Nie mogą jednak stać na przeszkodzie budynki, drzewa itp.
Co do rozwiązania - jedynie dobra antena kierunkowa nakierowana bezpośrednio na odległy BTS. Nie mogą jednak stać na przeszkodzie budynki, drzewa itp.
Jeśli Internet, to tylko w Play, jeśli telefon, to tylko w Orange
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
żenadaT-Mac pisze:Gdy złożyłem zgłoszenie w Dziale Pomocy Technicznej iPlusa otrzymałem informację, że trwają prace nad rozbudową stacji bazowej, a zakończone mają być najwcześniej na koniec tego roku.

Tak u mnie na wiosce było - parę dni temu dołożyli 1800 - przyjechał transit,dwóch chłopa weszło na maszt,założyli nowe anteny,pociągnęli kable,wstawili nowe radia do kontenera,i gotowe.
Tylko przy okazji coś schrzanili,że przez 2 dni nie było 900 MHz

Po rozbudowie stacji internet w godzinach szczytu chodzi znacznie lepiej.
[ Dodano: 2008-06-09, 17:10 ]
O ile ten bliższy GPRSowy BTS nie jest bardzo blisko lub w linii z tym odległymprzewaks pisze:Co do rozwiązania - jedynie dobra antena kierunkowa nakierowana bezpośrednio na odległy BTS
-
Powiedz proszę skąd czerpiesz swoją wiedzę na temat "rozbudowy stacji bazowych", bo pisząc takie rzeczy narażasz się niestety na śmieszność.żenada - rozbudowa stacji bazowej polega zwykle na dołożeniu obsługi pasma 1800 MHz,a to nie jest większym problemem - pozwolenie w przypadku istniejącej stacji to pestka,montaż sprzętu to jeden dzień.
Częstotliwość pracy stacji przekaźnikowej nie rozwiąże problemu w przypadku problemów z dostępnymi zasobami.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
nie ?Engelbert pisze:Częstotliwość pracy stacji przekaźnikowej nie rozwiąże problemu w przypadku problemów z dostępnymi zasobami.
Dochodzą dodatkowe kanały transmisji - bliskie stacje przełączą się na 1800,zostawiając wolne szczeliny czasowe w 900.
-
- Początkujący użytkownik forum
Ja wiedziałem, że internet zawodzi jednak sprzedawca, jak i Dział Pomocy Technicznej iPlusa informowali mnie, że stacja będzie rozbudowana do końca kwietnia. Po jakimś czasie okazało się, że jednak prawdopodobnie rozbudowa zakończy się najwcześniej pod koniec roku i jednocześnie ma być wprowadzona technologia UMTS albo HSDPA. W każdym bądź razie teraz czas na rozwiązanie tego problemu. Dlatego proszę Was o pomoc.przewaks pisze:W dobie kart prepaid dziwię się trochę, że T-Mac nie sprawdził działania usługi przed podpisaniem umowy. Nawet jeśli nie ma się modemu, można w tym celu użyć telefonu.
Pozdrawiam.
- bob
- Guru bezprzewodowy
Raczej HSDPA bo UMTS to chyba już nikt nie stawia.T-Mac pisze:ma być wprowadzona technologia UMTS albo HSDPA
-
W takie zapewnienia nigdy nie należy wierzyć. Mnie też zapewniali, że postawią kołomnie w Warszawie nadajnik 3G i... nie postawili, nie zanosi się też żeby w najbliższej przyszłości miał stanąć.T-Mac pisze:Ja wiedziałem, że internet zawodzi jednak sprzedawca, jak i Dział Pomocy Technicznej iPlusa informowali mnie, że stacja będzie rozbudowana do końca kwietnia.
Jeśli Internet, to tylko w Play, jeśli telefon, to tylko w Orange
- bob
- Guru bezprzewodowy
Realizm zalecany przy wiązaniu się długoterminowymi umowami.przewaks pisze:W takie zapewnienia nigdy nie należy wierzyć.

-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Co by nie mówić kolego T-mac, zakup anteny to niezbędny element internetu komórkowego.
Ja gdyby nie ona to mógł bym zakopać swojego Blueconnect'a i raz na zawsze zapomnieć o dostępie do sieci przez GSM.
W mojej miejscowości jest tak fatalne pokrycie sygnałem że po prostu nawet nie da sie porozmawiać nie chodząc z miejsca do miejsca i nie szukając resztek sygnału.
A z antenką.... to po prostu bajka, nakierowuje na mój ulubiony nadajnik i śmigam, transfer prawie maksymalny po EDGE'u , powiedziałem nakierowuje bo mam antenę kierunkową, model ATK-20.
Kilka miesięcy temu nagle zaczął mi spadać transfer, rwanie połączeń, itp. I co tu robić?
Wydawało mi się że zbieram sygnał z jedynego rozsądnego nadajnika w okolicy, taki jaki polecili mi w erze.
No cóż, wskakuje na dach i przekręcam antenkę w jakąś inną dowolną stronę i.... BINGO!!!
Do dnia dzisiejszego internet chodzi że aż miło bez żadnych problemów.
Pozdrawiam.
Ja gdyby nie ona to mógł bym zakopać swojego Blueconnect'a i raz na zawsze zapomnieć o dostępie do sieci przez GSM.
W mojej miejscowości jest tak fatalne pokrycie sygnałem że po prostu nawet nie da sie porozmawiać nie chodząc z miejsca do miejsca i nie szukając resztek sygnału.
A z antenką.... to po prostu bajka, nakierowuje na mój ulubiony nadajnik i śmigam, transfer prawie maksymalny po EDGE'u , powiedziałem nakierowuje bo mam antenę kierunkową, model ATK-20.
Kilka miesięcy temu nagle zaczął mi spadać transfer, rwanie połączeń, itp. I co tu robić?
Wydawało mi się że zbieram sygnał z jedynego rozsądnego nadajnika w okolicy, taki jaki polecili mi w erze.
No cóż, wskakuje na dach i przekręcam antenkę w jakąś inną dowolną stronę i.... BINGO!!!
Do dnia dzisiejszego internet chodzi że aż miło bez żadnych problemów.
Pozdrawiam.