Przeciążona stacja bazowa - fatalny transfer

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
T-Mac
Początkujący użytkownik forum

Przeciążona stacja bazowa - fatalny transfer

Post autor: T-Mac »

Witam,
od ok. 3 miesięcy mam iPlusa i od samego początku obie stacje, w których jestem zasięgu są przeciążone, co wiąże się z fatalnym transferem (w dzień 1-4 kb/s, czasem nawet poniżej 1 kb/s w technologii EDGE). Złożyłem dwukrotnie reklamację, jednak te zostały odrzucone. Gdy złożyłem zgłoszenie w Dziale Pomocy Technicznej iPlusa otrzymałem informację, że trwają prace nad rozbudową stacji bazowej, a zakończone mają być najwcześniej na koniec tego roku. Jeśli mam płacić 60 zł miesięcznie za żenujący internet, a właściwie jego brak, bo jak tu korzystać z internetu, w którym jedna strona np. Onet.pl otwiera się kilka minut. Nie wiem co mam zrobić, to nie ma to najmniejszego sensu. Czy są jakieś możliwości techniczne poradzenia sobie z tym? Jakaś antena kierunkowa albo coś takiego? A może powinienem udać się do Rzecznika Praw Konsumenta? Proszę o pomoc w tej sprawie.
Ostatnio zmieniony 2008-06-09, 12:37 przez T-Mac, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: Przeciążona stacja bazowa - fatalny transfer

Post autor: YaHooo »

T-Mac pisze:Czy są jakieś możliwości techniczne poradzenia sobie z tym? Jakaś antena kierunkowa albo coś takiego?
Dokładnie tak, ale najpierw musisz zobaczyć gdzie znajdują się inne bliskie BTS'y. Proponuję zacząć od tego wątku: > Stacje bazowe operatorów GSM | Listy BTSów <. Następnie w tym wątku masz bardzo dobry poradnik jak dobrać antenę > Jak dobrać antenę do naszego modemu/telefonu? Budowa anten <
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
przewaks
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: przewaks »

W dobie kart prepaid dziwię się trochę, że T-Mac nie sprawdził działania usługi przed podpisaniem umowy. Nawet jeśli nie ma się modemu, można w tym celu użyć telefonu.
Co do rozwiązania - jedynie dobra antena kierunkowa nakierowana bezpośrednio na odległy BTS. Nie mogą jednak stać na przeszkodzie budynki, drzewa itp.
Jeśli Internet, to tylko w Play, jeśli telefon, to tylko w Orange
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

T-Mac pisze:Gdy złożyłem zgłoszenie w Dziale Pomocy Technicznej iPlusa otrzymałem informację, że trwają prace nad rozbudową stacji bazowej, a zakończone mają być najwcześniej na koniec tego roku.
żenada :dobani: - rozbudowa stacji bazowej polega zwykle na dołożeniu obsługi pasma 1800 MHz,a to nie jest większym problemem - pozwolenie w przypadku istniejącej stacji to pestka,montaż sprzętu to jeden dzień.
Tak u mnie na wiosce było - parę dni temu dołożyli 1800 - przyjechał transit,dwóch chłopa weszło na maszt,założyli nowe anteny,pociągnęli kable,wstawili nowe radia do kontenera,i gotowe.
Tylko przy okazji coś schrzanili,że przez 2 dni nie było 900 MHz :rotfl:

Po rozbudowie stacji internet w godzinach szczytu chodzi znacznie lepiej.

[ Dodano: 2008-06-09, 17:10 ]
przewaks pisze:Co do rozwiązania - jedynie dobra antena kierunkowa nakierowana bezpośrednio na odległy BTS
O ile ten bliższy GPRSowy BTS nie jest bardzo blisko lub w linii z tym odległym
Engelbert
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Engelbert »

żenada - rozbudowa stacji bazowej polega zwykle na dołożeniu obsługi pasma 1800 MHz,a to nie jest większym problemem - pozwolenie w przypadku istniejącej stacji to pestka,montaż sprzętu to jeden dzień.
Powiedz proszę skąd czerpiesz swoją wiedzę na temat "rozbudowy stacji bazowych", bo pisząc takie rzeczy narażasz się niestety na śmieszność.
Częstotliwość pracy stacji przekaźnikowej nie rozwiąże problemu w przypadku problemów z dostępnymi zasobami.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

Engelbert pisze:Częstotliwość pracy stacji przekaźnikowej nie rozwiąże problemu w przypadku problemów z dostępnymi zasobami.
nie ?
Dochodzą dodatkowe kanały transmisji - bliskie stacje przełączą się na 1800,zostawiając wolne szczeliny czasowe w 900.
T-Mac
Początkujący użytkownik forum

Post autor: T-Mac »

przewaks pisze:W dobie kart prepaid dziwię się trochę, że T-Mac nie sprawdził działania usługi przed podpisaniem umowy. Nawet jeśli nie ma się modemu, można w tym celu użyć telefonu.
Ja wiedziałem, że internet zawodzi jednak sprzedawca, jak i Dział Pomocy Technicznej iPlusa informowali mnie, że stacja będzie rozbudowana do końca kwietnia. Po jakimś czasie okazało się, że jednak prawdopodobnie rozbudowa zakończy się najwcześniej pod koniec roku i jednocześnie ma być wprowadzona technologia UMTS albo HSDPA. W każdym bądź razie teraz czas na rozwiązanie tego problemu. Dlatego proszę Was o pomoc.

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Post autor: bob »

T-Mac pisze:ma być wprowadzona technologia UMTS albo HSDPA
Raczej HSDPA bo UMTS to chyba już nikt nie stawia.
przewaks
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: przewaks »

T-Mac pisze:Ja wiedziałem, że internet zawodzi jednak sprzedawca, jak i Dział Pomocy Technicznej iPlusa informowali mnie, że stacja będzie rozbudowana do końca kwietnia.
W takie zapewnienia nigdy nie należy wierzyć. Mnie też zapewniali, że postawią kołomnie w Warszawie nadajnik 3G i... nie postawili, nie zanosi się też żeby w najbliższej przyszłości miał stanąć.
Jeśli Internet, to tylko w Play, jeśli telefon, to tylko w Orange
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Post autor: bob »

przewaks pisze:W takie zapewnienia nigdy nie należy wierzyć.
Realizm zalecany przy wiązaniu się długoterminowymi umowami. :)
hubert
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: hubert »

Co by nie mówić kolego T-mac, zakup anteny to niezbędny element internetu komórkowego.
Ja gdyby nie ona to mógł bym zakopać swojego Blueconnect'a i raz na zawsze zapomnieć o dostępie do sieci przez GSM.
W mojej miejscowości jest tak fatalne pokrycie sygnałem że po prostu nawet nie da sie porozmawiać nie chodząc z miejsca do miejsca i nie szukając resztek sygnału.
A z antenką.... to po prostu bajka, nakierowuje na mój ulubiony nadajnik i śmigam, transfer prawie maksymalny po EDGE'u , powiedziałem nakierowuje bo mam antenę kierunkową, model ATK-20.
Kilka miesięcy temu nagle zaczął mi spadać transfer, rwanie połączeń, itp. I co tu robić?
Wydawało mi się że zbieram sygnał z jedynego rozsądnego nadajnika w okolicy, taki jaki polecili mi w erze.
No cóż, wskakuje na dach i przekręcam antenkę w jakąś inną dowolną stronę i.... BINGO!!!
Do dnia dzisiejszego internet chodzi że aż miło bez żadnych problemów.
Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ