Czym zmierzyć siłę/jakość sygnału radiówki ?

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Re: Czym zmierzyć siłę/jakość sygnału radiówki ?

Post autor: zDaleKi »

YaHooo pisze:jedno jest pewne NetStumbler nie wykrywa wszystkich sieci
Z tym się zgadzam.
Co nie zmienia faktu, że SSID da się podsłuchać.
Więc o tym w pierwszym lepszym linku SSID
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Zgadzam się całkowicie, ale to nie rozwiązuje problemu jaki mamy w temacie. Najlepszym rozwiązaniem jest sprawienie sobie takiej karty jak opisał @Jaco. Podpinamy się do anteny i po prostu łączymy z siecią a w programie do nawiązywania połączeń powinna być opcja wyświetlania natężenia sygnału. U mnie na karcie Intela program Intel PROSet/Wireless ma taką możliwość. Nawet jeśli nie znamy parametrów połączenia typu kanał, SSID, szyfrowanie, to wszystko to można znaleźć w panelu konfiguracyjnym routera.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
wspaniały
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: wspaniały »

YaHooo pisze:Najlepszym rozwiązaniem jest sprawienie sobie takiej karty jak opisał @Jaco.
i będe musiał sobie taką kartę sprawić a póki co jest lepiej niż wczoraj :zdrowko:
w międzyczasie poszukam jakiegoś nowszego firmware dla mojego routera.. być może jest gdzieś sofcik z paskiem sygnału :czyta:
a czy jak pójdę z włączonym WiFi w laptopie pod ten przekaźnik, to wykryje on mojego dostawcę?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

wspaniały pisze:a czy jak pójdę z włączonym WiFi w laptopie pod ten przekaźnik, to wykryje on mojego dostawcę?
Widzisz jeżeli Twój dostawca ma wyłączone rozgłaszanie SSID (router, acces point czy co tam mają nie wysyła informacji w eter, że jest taka i taka sieć) no to raczej nie zobaczysz za pomocą NetStumblera, chodź jak we wczesniejszych postach @BliSki napisał, że u Niego NetStumbler wykrywa sieci zamknięte. Jeżeli rozgłasza SSID to zobaczysz sieć swojego provider'a
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
zDaleKi

OK, cofam to, że NetStumbler wykrywa sieci z ukrytym SSID.
Chyba za dużo siedzę ostatnio pod Linuksem i może faktycznie macie rację ;)
A to że widział moją sieć ukrytą, to nie może być żadnym dowodem.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

No cóż właśnie po to jest forum, aby ludzie mogli wyrazić swoje opinie na dany temat. Tak naprawdę to, że dla mnie nie wykrywa to może zależeć chociażby od karty sieciowej.

Ale wracając do tematu to siła, a jakość sygnału to jest nieco inna sprawa. Siła sygnału jest to po prostu natężenie sygnału na danym kanale, zaś za jakość odpowiada tzw. stosunek sygnału do szumu SNR. Co z tego, że będziemy mieć sygnał użytkowy na poziomie -30dBm, jak szum będzie miał poziom -20dBm. Ja w swoim domu mam z kolei odwrotnie: sąsiad mieszkający kilka bloków dalej ma Livebox'a TP. U mnie na wewnętrzenej antenie karty Intel 3945abg sygnał jego sieci ma ok. -84dBm, a ja mogę spokojnie używać tego połączenia do surfowania i internecie z pełną prędkością łącza (ok. 1.5 mbit/s). A według producenta Livebox'a to ma on zasięg tylko na jedno mieszkanie, a tu dzieli mnie odległość rzędu 60m, a pomiędzy nami jest gęsta zabudowa i nie ma widoczności optycznej, a to wszystko bez użycia anteny zewnętrznej.

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2008-01-09, 15:55 ]
Zamiana jednostek na prawidłowe: dB->dBm.
Awatar użytkownika
Borg

Post autor: Borg »

BliSki pisze:A to że widział moją sieć ukrytą, to nie może być żadnym dowodem.
u mnie też widzi - więc jest już nas dwóch :cwaniak:

edit: http://www.cyberbajt.pl/cyber.php?get=raport,240,4,244
zDaleKi

I widzimy tam:
SSID
Nazwa identyfikatora sieci. Jeśli pole jest puste oznacza to aktywna funkcje Hide SSID na punkcie dostępowym.

To już jest nas trzech ;) razem z autorem tamtego tekstu.
Sorrki, czterech, bo jeszcze:
Jo_gurt pisze:z tego co pamietam (nie mam pod reka) to NS wykrywa tez sieci bez broadcastu SSID
Swoja droga wydzielam temat o NetStumblerze.
EDIT:
Ale widzę, że posty są powiązane i nie ma to sensu. Zresztą tak daleko nie odbiegliśmy od tematu ;)
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Jak już wcześniej pisałem NetStumbler jest skanerem aktywnym. Co oznacza, jak już wcześniej pisałem, że wysyła do Acces Pointa żądanie odpowiedzi i na jej podstawie wie czy jest sieć, czy jej nie ma. Z tego co wiem to wyłączenie rozgłaszania SSID powoduje to, że AP nie odpowiada na takie zapytania. Więc nie wiem dlaczego u was wykrywa te sieci zamknięte :zdziwko: Proponuję przejrzeć ten wątek na forum o sieciach wi-fi >KLIK<. Tu jest jasno napisane, że NS nie wykrywa sieci zamkniętych.
Może to kwestia typu urządzenia, bo na pewno NS nie wykrywa sieci w sposób pasywny. A to jest jedyna metoda wykrycia sieci zamkniętych.

[ Dodane przez: YaHooo: 2008-01-11, 18:36 ]
A oto co znalazłem w pliku pomocy NetStumbler 0.4.0:

Kod: Zaznacz cały

Mini-FAQ
Q2. Why doesn't NetStumbler see the access point right next to my machine? 
A2A. The access point is configured not to respond to broadcast probes. Most manufacturers call this "disable broadcast SSID" or "closed". NetStumbler cannot see these networks unless you know the SSID and have your machine configured to connect to it. 
A2B. Your wireless card is configured to connect to a specific SSID. Try setting it to connect to a blank SSID or to "ANY" (without quotes). 
Tak więc nic dodać nic ująć. Sam twórca programu twierdzi, że NS nie wykrywa sieci zamkniętych. To, że wykrywa wasze sieci to dlatego, że system jest tak skonfigurowany, że się łączy automatycznie z routerem.
Awatar użytkownika
Borg

Post autor: Borg »

Jak widać do żadnego nie jestem podłączony, wykrywam kilka różnych ukrytych sieci :
Obrazek

Twórca ma zawsze rację ale trochę to dziwne :szok:.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Producent ma rację, jest jedno ale... Otóż chodzi o to, że producenci sprzętu inaczej zabezpieczają swoje sieci przed skanowaniem aktywnym. Są tak jakby dwa rozdaje tworzenia sieci zamkniętych. Jeden z nich polega na tym, że AP nie będzie odpowiadał na żądnie skanowania (Probe Request) wysyłane przez skaner aktywny (i takie sieci ma na myśli twórca NS i ich rzeczywiście się nie da wykryć skanerem aktywnym i dlatego sądzę że dopiero taką sieć można nazwać zamkniętą). Drugi to nierozgłaszanie SSID, polega to na tym, że AP odpowiada na ramki Probe Request, wysyłane przez NS z tym, że w odpowiedzi (ramka Probe Response) podaje adres MAC, szyfrowanie, kanał, ale nie podaje nazwy sieci SSID. Dlatego w oknie NS pojawiają się wszystkie informacje oprócz nazwy sieci.

Tak więc mamy dwa zupełnie różne "zabezpieczenia":
- niepodawanie SSID w ramkach Probe Response,
- nieodpowiadanie na żądania skanowania Probe Request.
Pierwsze z nich NS wykryje, lecz nie poda SSID, zaś drugich już nie ma szans. Jednak praktyka pokazuje, że takie "zabezpieczenia" można obejść w kilka sekund za pomocą skanerów pasywnych, czyli tych co podsłuchują ruch w sieci.

Jest jeszcze jedna ciekawa rzecz. Mianowicie jeżeli łączyliśmy się kiedyś z siecią zabezpieczoną w ten perwszy sposób, to NS wyświetli nam SSID, pobrany z ustawień systemowych. Gdyż system zapamiętuje nazwy sieci odpowiadające adresom MAC punktów dostępowych. Właśnie dlatego NS może wyświetlić + oznaczający że się z tą siecią wczesniej łączyliśmy.
zDaleKi

YaHooo pisze:Są tak jakby dwa rozdaje tworzenia sieci zamkniętych. Jeden z nich polega na tym, że AP nie będzie odpowiadał na żądnie skanowania (Probe Request) wysyłane przez skaner aktywny (i takie sieci ma na myśli twórca NS i ich rzeczywiście się nie da wykryć skanerem aktywnym i dlatego sądzę że dopiero taką sieć można nazwać zamkniętą). Drugi to nierozgłaszanie SSID, polega to na tym, że AP odpowiada na ramki Probe Request, wysyłane przez NS z tym, że w odpowiedzi (ramka Probe Response)
Myślę, że to jest właśnie rozwiązanie tej zagadki. Zwyczajnie do końca sienie zrozumieliśmy ;)
YaHooo pisze:Tak więc mamy dwa zupełnie różne "zabezpieczenia":
- niepodawanie SSID w ramkach Probe Response,
- nieodpowiadanie na żądania skanowania Probe Request.
Dokładnie tak :ok:
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

BliSki pisze:Myślę, że to jest właśnie rozwiązanie tej zagadki. Zwyczajnie do końca sienie zrozumieliśmy ;)
Dokładnie ja cały czas miałem na myśli drugi sposób zapezpieczenia, dopiero jak zobaczyłem screena w poście @Borg skojarzyłem o co w tym wszystkim biega :ok:
Awatar użytkownika
wspaniały

:hurra:
.. i wiecie co? olałem to.. olałem zasięg (net hula), olałem "te" karty (bo niepotrzebne)..
i tak hulał aż do momentu /jak się później okazało/ gdy konserwatorzy nadajnika całkowicie odłączyli neta na kilkanaście godz :cry:
nie wytrzymałem i wziąłem na próbę (2tyg free=zwrot kasy) mobilnego interneta w HDSPA :super:
później pojawił się problem.. :gwiazdki: nie wiem czy mogę tu pisać moderatorom i adminom sorki :zdrowko:

ustawiałem udostępnianie poł. intern. i laptop spadł na ziemię :klnie: tzn.upadek zneutralizował kabelek scrosowany, który to wyrwał blokadkę w gnieździe płyty gł.. jak pech to pech
pyt. 1 nie dam rady "spiąć" dwóch laptopów przez wifi (bez routera) da się w ogóle ? ?
pyt. 2 koleś w serwisie chyba mnie okłamał i próbował naciągnąć na koszta, twierdząc że musi włożyć nową płytę, bo samego gniazda nie da się przelutować.. prawda to ? ?
zDaleKi

wspaniały pisze:pyt. 1 nie dam rady "spiąć" dwóch laptopów przez wifi (bez routera) da się w ogóle ?
Da się. Ustawiasz na obydwu tryb ad-hoc było o tym kilka razy, ale może ktoś np. Jo_gurt czy wojteks zrobią jakieś tutoriale? ;)
wspaniały pisze:pyt. 2 koleś w serwisie chyba mnie okłamał i próbował naciągnąć na koszta, twierdząc że musi włożyć nową płytę, bo samego gniazda nie da się przelutować.. prawda to ?
To już trochę pytanie nie w temacie sub-forum. Ale odpowiem Ci, że taka naprawa jest możliwa pod kilkoma warunkami. Trzeba mieć takie samo gniazdo i odpowiedni sprzęt do wymiany, no i oczywiście umieć to fachowo zrobić bez uszkodzenia płyty. Dlatego serwisy boją się tego podejmować, zazwyczaj brakuje gniazd identycznych. Gdybyś chciał więcej informacji to zapraszam do Hyde-parku lub http://forum.laptopy.info.pl/
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Awatar użytkownika
wspaniały

panowie, ponawiam moje zapytanie:
jak zmierzyć sygnał bezpośrednio z bezprzewodowego neta?
podane przez Was programy np. NetStumbler czy Caine działają!! ale jak (z lapkiem)jeżdżę autem po osiedlach ;)
przez ostatnich kilka dni miałem neta tylko po kilka godzin dziennie :( chciałbym zmierzyć ten nieszczęsny sygnał bo panowie z Digiweb tłumaczą że z moim netem jest wszystko ok.
TYLKO DLACZEGO TERAZ MARZNĘ W OGRÓDKU KRADNĄC SĄSIADOWI INTERNET ?
POMOCY!!
dołączam kilka screenów z logowania.. :cry: :cry:
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Albo musisz znaleźć w konfiguracji routera wartość odbieranego sygnału, albo wziąć zwenętrzną kartę USB z wejściem antenowym i do niego podłączyć antenę i zobaczyć w NetStumblerze. Innej możliwości nie ma.
Awatar użytkownika
wspaniały

YaHooo pisze:Albo musisz znaleźć w konfiguracji routera wartość odbieranego sygnału,
tego niestety nie mam a przepatrzyłem już wszystkie opcje..
YaHooo pisze:albo wziąć zwenętrzną kartę USB z wejściem antenowym i do niego podłączyć antenę i zobaczyć w NetStumblerze. Innej możliwości nie ma.
u mnie ten zasilacz anteny ma 2 zwykłe gniazda kabla sieciowego - jeśli to masz na mysli pisząc o karcie USB z wejściem antenowym.. to ja nie wiem co do niej podepnę :P
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

wspaniały pisze:u mnie ten zasilacz anteny ma 2 zwykłe gniazda kabla sieciowego
ale chyba od tego zasilacza idzie jakiś kabel do anteny. Właśnie ten kabel musisz wpiąć do karty USB co idzie do anteny.
Awatar użytkownika
wspaniały

masz może jakiś szybki link do jakiejś taniej karty usb ?
być może zainstaluje program do monitorowania połączenia i będę się starał o miesiąc internetu za darmo u mojego prowidera (jesli mu udowodnię,że mam słaby sygnał)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Według mnie to jest ta katra co ją opisywał @Jaco >KLIK<. Ostatnio wdziałem kilka na najpopularniejszej aukcji w necie :cwaniak: ale nie pamiętam linku, cena około 60 zł.
wspaniały pisze:będę się starał o miesiąc internetu za darmo u mojego prowidera
tylko się upewnij, że wina nie leży po Twojej stronie :)
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

wspaniały pisze:masz może jakiś szybki link do jakiejś taniej karty usb ?
http://www.allegro.pl/10868_karty_usb.h ... view=gtext
Awatar użytkownika
wspaniały

a takie coś zadziała ? chodzi mi o wejście kabelka sieciowego (od anteny)
http://www.allegro.pl/item301436018_kar ... _gwar.html
++++++EDIT++++++
chyba nie ma takiej na alledrogo, żeby miała wejście ethernet :(
z tego co wiem to mój provider w ogóle nie rozgłasza swojego SSID i nijak się nie da podpiąć bez specjalnego..(czego właśnie..)

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2008-02-04, 07:26 ]
Poprawa pisowni.
Ostatnio zmieniony 2008-02-04, 07:26 przez wspaniały, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
Jaco

wspaniały pisze:szybki link do jakiejś taniej karty usb ?
Miało być tanio :zdziwko:
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

No no, coś ciekawego może nawet będzie parcować nawet bez komputera :D ale jakieś trochę drogie 195 zł. Jak bym miał polecić coś jeszcze to na tym samym chipsecie może być to, czego sam jestem właścicielem >KILK< w cenie o połowę tańsze.
Awatar użytkownika
wspaniały

miało być tanio.. i skutecznie :zdrowko: tam chyba nie widziałem wejścia ethernet.
Pochopnie umieściłem linka..
btw. co do tego SSID byłem już pod "przekaźnikiem" (tak jakby latarnia morska)
i mój laptop nie wykrył absolutnie nic..
Awatar użytkownika
Jaco

YaHooo pisze:Według mnie to jest ta katra co ją opisywał @Jaco >KLIK<.
@wspaniały kliknij jeszcze raz.Dołożyłem dwa screeny więcej.

[ Dodano: 2008-02-03, 23:10 ]
wspaniały pisze:i mój laptop nie wykrył absolutnie nic..
A może nie masz w nim podpiętej anteny?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

wspaniały pisze:nijak się nie da podpiąć bez specjalnego..(czego właśnie..)
Bez tego SSID :D pewnie jeszcze stosuje filtrację po adresach MAC, szyfrowanie WEP/WPA/WPA2 ale Ty nie masz się z nią łączyć, Ty masz znależć tylko siłę sygnału a do tego potrzebne jest SSID, oraz kanał na jakim nadaje provider. A pozatym niektóre takie przenośne wykrywacze sieci wykrywają sieci zamknięte. Tylko cena tego jest strasznie duża 195 zł.
Jaco pisze:A może nie masz w nim podpiętej anteny?
Ale z tego co mi się zdaje to @wspaniały był pod samym nadajnikiem, więc raczej nie potrzebna nu antena zewnętrzna.
Awatar użytkownika
wspaniały

Jaco pisze:A może nie masz w nim podpiętej anteny?
Ale z tego co mi się zdaje to @wspaniały był pod samym nadajnikiem, więc raczej nie potrzebna nu antena zewnętrzna.
jutro podskoczę tam jeszcze raz.. tak na wszelki wypadek
anteny nie mam żadnej zewn. tylko tą wbudowaną w laptopa.(wykrywam nim setki AP na różnych osiedlach ;P )
Te karty USB mają odkręcane anteny, więc jak mam podpiąć mój kabel antena-->--ethernet-->router, czyżbym musiał odciąć wtyczkę i założyć jakąś inną?

p.s dodam,że moja antena to taka biała puszka 12x25cm (2.4GHz albo 3.7GHz) od-> LINK DO PROVIDERA
z dachu domu, w którym mieszkam idzie kabel (domyślam się, że crosowany) wpięty do zasilacza anteny. Z tego zasilacza wychodzi drugi crossover do routera (linksys bfsr41) a stamtąd do laptopów..
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

wspaniały pisze:Te karty USB mają odkręcane anteny, więc jak mam podpiąć mój kabel
Raczej odcinania nie proponowałbym, po co nadawać sobie zbędnej pracy, nie lepiej kupić odpowiednią pzrejściówkę? Pozatym w razie kolejnych problemów można znowu posłużyć się przejściówką bez ponownego montażu wtyków. Pamiętaj, że montaż wtyków antenowych dla tak wysokich częstotliwości czasami bywa trudne.
ODPOWIEDZ