Z tym się zgadzam.YaHooo pisze:jedno jest pewne NetStumbler nie wykrywa wszystkich sieci
Co nie zmienia faktu, że SSID da się podsłuchać.
Więc o tym w pierwszym lepszym linku SSID
Moderator: Moderatorzy
Z tym się zgadzam.YaHooo pisze:jedno jest pewne NetStumbler nie wykrywa wszystkich sieci
i będe musiał sobie taką kartę sprawić a póki co jest lepiej niż wczorajYaHooo pisze:Najlepszym rozwiązaniem jest sprawienie sobie takiej karty jak opisał @Jaco.
Widzisz jeżeli Twój dostawca ma wyłączone rozgłaszanie SSID (router, acces point czy co tam mają nie wysyła informacji w eter, że jest taka i taka sieć) no to raczej nie zobaczysz za pomocą NetStumblera, chodź jak we wczesniejszych postach @BliSki napisał, że u Niego NetStumbler wykrywa sieci zamknięte. Jeżeli rozgłasza SSID to zobaczysz sieć swojego provider'awspaniały pisze:a czy jak pójdę z włączonym WiFi w laptopie pod ten przekaźnik, to wykryje on mojego dostawcę?
u mnie też widzi - więc jest już nas dwóchBliSki pisze:A to że widział moją sieć ukrytą, to nie może być żadnym dowodem.
Swoja droga wydzielam temat o NetStumblerze.Jo_gurt pisze:z tego co pamietam (nie mam pod reka) to NS wykrywa tez sieci bez broadcastu SSID
Kod: Zaznacz cały
Mini-FAQ
Q2. Why doesn't NetStumbler see the access point right next to my machine?
A2A. The access point is configured not to respond to broadcast probes. Most manufacturers call this "disable broadcast SSID" or "closed". NetStumbler cannot see these networks unless you know the SSID and have your machine configured to connect to it.
A2B. Your wireless card is configured to connect to a specific SSID. Try setting it to connect to a blank SSID or to "ANY" (without quotes).
Myślę, że to jest właśnie rozwiązanie tej zagadki. Zwyczajnie do końca sienie zrozumieliśmyYaHooo pisze:Są tak jakby dwa rozdaje tworzenia sieci zamkniętych. Jeden z nich polega na tym, że AP nie będzie odpowiadał na żądnie skanowania (Probe Request) wysyłane przez skaner aktywny (i takie sieci ma na myśli twórca NS i ich rzeczywiście się nie da wykryć skanerem aktywnym i dlatego sądzę że dopiero taką sieć można nazwać zamkniętą). Drugi to nierozgłaszanie SSID, polega to na tym, że AP odpowiada na ramki Probe Request, wysyłane przez NS z tym, że w odpowiedzi (ramka Probe Response)
Dokładnie takYaHooo pisze:Tak więc mamy dwa zupełnie różne "zabezpieczenia":
- niepodawanie SSID w ramkach Probe Response,
- nieodpowiadanie na żądania skanowania Probe Request.
Dokładnie ja cały czas miałem na myśli drugi sposób zapezpieczenia, dopiero jak zobaczyłem screena w poście @Borg skojarzyłem o co w tym wszystkim biegaBliSki pisze:Myślę, że to jest właśnie rozwiązanie tej zagadki. Zwyczajnie do końca sienie zrozumieliśmy![]()
Da się. Ustawiasz na obydwu tryb ad-hoc było o tym kilka razy, ale może ktoś np. Jo_gurt czy wojteks zrobią jakieś tutoriale?wspaniały pisze:pyt. 1 nie dam rady "spiąć" dwóch laptopów przez wifi (bez routera) da się w ogóle ?
To już trochę pytanie nie w temacie sub-forum. Ale odpowiem Ci, że taka naprawa jest możliwa pod kilkoma warunkami. Trzeba mieć takie samo gniazdo i odpowiedni sprzęt do wymiany, no i oczywiście umieć to fachowo zrobić bez uszkodzenia płyty. Dlatego serwisy boją się tego podejmować, zazwyczaj brakuje gniazd identycznych. Gdybyś chciał więcej informacji to zapraszam do Hyde-parku lub http://forum.laptopy.info.pl/wspaniały pisze:pyt. 2 koleś w serwisie chyba mnie okłamał i próbował naciągnąć na koszta, twierdząc że musi włożyć nową płytę, bo samego gniazda nie da się przelutować.. prawda to ?
tego niestety nie mam a przepatrzyłem już wszystkie opcje..YaHooo pisze:Albo musisz znaleźć w konfiguracji routera wartość odbieranego sygnału,
u mnie ten zasilacz anteny ma 2 zwykłe gniazda kabla sieciowego - jeśli to masz na mysli pisząc o karcie USB z wejściem antenowym.. to ja nie wiem co do niej podepnęYaHooo pisze:albo wziąć zwenętrzną kartę USB z wejściem antenowym i do niego podłączyć antenę i zobaczyć w NetStumblerze. Innej możliwości nie ma.
ale chyba od tego zasilacza idzie jakiś kabel do anteny. Właśnie ten kabel musisz wpiąć do karty USB co idzie do anteny.wspaniały pisze:u mnie ten zasilacz anteny ma 2 zwykłe gniazda kabla sieciowego
tylko się upewnij, że wina nie leży po Twojej stroniewspaniały pisze:będę się starał o miesiąc internetu za darmo u mojego prowidera
http://www.allegro.pl/10868_karty_usb.h ... view=gtextwspaniały pisze:masz może jakiś szybki link do jakiejś taniej karty usb ?
Miało być taniowspaniały pisze:szybki link do jakiejś taniej karty usb ?
@wspaniały kliknij jeszcze raz.Dołożyłem dwa screeny więcej.YaHooo pisze:Według mnie to jest ta katra co ją opisywał @Jaco >KLIK<.
A może nie masz w nim podpiętej anteny?wspaniały pisze:i mój laptop nie wykrył absolutnie nic..
Bez tego SSIDwspaniały pisze:nijak się nie da podpiąć bez specjalnego..(czego właśnie..)
Ale z tego co mi się zdaje to @wspaniały był pod samym nadajnikiem, więc raczej nie potrzebna nu antena zewnętrzna.Jaco pisze:A może nie masz w nim podpiętej anteny?
Jaco pisze:A może nie masz w nim podpiętej anteny?
jutro podskoczę tam jeszcze raz.. tak na wszelki wypadekAle z tego co mi się zdaje to @wspaniały był pod samym nadajnikiem, więc raczej nie potrzebna nu antena zewnętrzna.
Raczej odcinania nie proponowałbym, po co nadawać sobie zbędnej pracy, nie lepiej kupić odpowiednią pzrejściówkę? Pozatym w razie kolejnych problemów można znowu posłużyć się przejściówką bez ponownego montażu wtyków. Pamiętaj, że montaż wtyków antenowych dla tak wysokich częstotliwości czasami bywa trudne.wspaniały pisze:Te karty USB mają odkręcane anteny, więc jak mam podpiąć mój kabel