Jak ominąć pppoe w sieci radiowej?

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
borkol
Początkujący użytkownik forum

Jak ominąć pppoe w sieci radiowej?

Post autor: borkol »

Witam, panowie mam bardzo poważne pytanie ,jak ominąć protokół pppoe w sieci radiowej? dziś admin uszczęśliwił mnie (i wiele osób ) wprowadzeniem tej niedogodności bo automatycznie prędkość łącza spadła prawie o połowe , najlepsze jest to że napisałem mu w sensie żartu iż szukałem w sieci jak to ominąć i że nie darady , na co on mi odpisał że można ominąć pppoe , ale dla zwykłych zjadaczy chleba jest to za trudne, więc panowie pomóżcie w tej sprawie coś zrobić bo ograniczenia neta dla nas ,ludzi na końcu kabla staje się procederem w Polsce nagminnym.Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Re: Jak ominąć pppoe w sieci radiowej?

Post autor: Jaco »

borkol pisze:jak ominąć protokół pppoe w sieci radiowej?
Należy zaopatrzyć się w AP np: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9495 i go poprawnie skonfigurować.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

borkol pisze:napisałem mu w sensie żartu iż szukałem w sieci jak to ominąć i że nie darady
Ominąć się da jak się od innego dostawcy net weźmie.

pppoe jest zakańczane na serwerze więc w sieci dostawcy każdy ma inny login/hasło itp., ominąć tego się nie da chyba że czyjś login/hasło się pozna i zaloguje jako kto inny ale to ............

W sieci dostawcy nie ma internetu, są tylko połączenia pppoe do serwera a na serwerze dostawca daje każdemu to za co płaci.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
morion
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: morion »

Prędkość spadła o połowę nie ze względu na pppoe tylko pewnie dlatego ze profile dla połaczeń użytkowników logujących się przez pppoe mają ustawione limity transferu... Ja od ok miesiąca testuję pppoe i nie zauważyłem żadnych różnic w działaniu sieci, a bezpieczenstwo sieci wzrasta :)
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez morion, łącznie zmieniany 1 raz.
jutro to dzis... tyle że jutro :)
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

Ja też sugeruję taką przyczynę jak to opisuje morion, nie ma raczej zasadniczego powodu, żeby prędkość spadła aż tak drastycznie.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
borkol

Jaco pisze:Należy zaopatrzyć się w AP np: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9495 i go poprawnie skonfigurować.
Możesz napisać jak poprawnie skonfigurować AP ?

[ Komentarz dodany przez: bob: 2008-03-20, 10:27 ]
Nie stosuj podwójnego cytatu.
Ostatnio zmieniony 2008-03-20, 10:28 przez borkol, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Post autor: bob »

borkol pisze:Możesz napisać jak poprawnie skonfigurować AP ?
Możesz sobie sam przeczytać w FAQ ? :]
Awatar użytkownika
morion

Może jeszcze ktoś z Was potrafi uzasadnić co da kupienie tego ovislinka? Bo jakoś do mnie nie przemawia to że jesli ktoś ma neta po wifi i problem z transferem, to że jak wstawi jeszcze w to ovislinka w trybie WISP, to mu się nagle transfery polepszą;)) jedyne co zmieni ten AP to to że autoryzację PPPoE zrobisz na ovislinku i on przerutuje Ci sygnał na Twoją sieć domową w której obejdziesz sie bez autoryzacji PPPoE... innych pozytywnych działań jakoś nie widze
Awatar użytkownika
Jaco

morion pisze:Bo jakoś do mnie nie przemawia to że jesli ktoś ma neta po wifi i problem z transferem,
Ja nie widzę w tym poście problemu z transferem http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=78803#78803 tylko chodzi o obejście PPPoE dlatego tylko zaproponowałem AP jakiego sam używam.
Awatar użytkownika
morion

a ja widze...
borkol pisze: ... dziś admin uszczęśliwił mnie (i wiele osób ) wprowadzeniem tej niedogodności bo automatycznie prędkość łącza spadła prawie o połowe ...
Awatar użytkownika
Jaco

morion pisze:a ja widze...
Zwracam honor :zawstydzony: Dopiero się budzę :(
borkol

Jeszcze pytanie :) ,czy jak zrobię to obejście przez postawienie AP ,to admin tego mojego czary mary nie będzie widział, czy będzie zong? pzdr.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Jak będzie chciał to zobaczy ale niby dlaczego by miał dociekać, przecież pasma większego nie dostaniesz niż za nie płacisz. To że w domu będziesz miał normalny ethernet to już Twoja sprawa chyba że chcesz dzielić na więcej kompów a tego dostawca nie dopuszcza, chociaż jeżeli zrobisz to na swoje kompy w mieszkaniu/domu to nie powinien się czepiać.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
morion

borkol pisze:Jeszcze pytanie :) ,czy jak zrobię to obejście przez postawienie AP ,to admin tego mojego czary mary nie będzie widział, czy będzie zong? pzdr.
ale ja w dalszym ciagu nie wiem o jakim obejsciu mówisz, bo obejść PPPoE sie nie da;)
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

morion pisze:ale ja w dalszym ciagu nie wiem o jakim obejsciu mówisz
czytam ten watek z zaciekawieniem, bardzo nurtuje mnie odpowiedz na to pytanie :)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Jo_gurt pisze:bardzo nurtuje mnie odpowiedz na to pytanie :)
Ja też chętnie bym się dowiedział. Ale sądzę, że to jest po prostu niemożliwe. A poza tym co kolega ma na myśłi pisząc, że chce obejść zabezpieczenie? Czy to, że może podłączyć do internetu więcej niż jeden komputer. Jeżeli tak to wystarczy AP jak to już napisano wcześniej.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez YaHooo, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
morion

Jedynym sposobem na "obejście" tak jak ja rozumiem problem kolegi to APClient z logowaniem PPPoE i po stronie LAN serwerek DHCP na tym APC, wtedy chulaj dusza, można podłączać ile sie chce kompów przynając im IP z puli lokalnej, jak również APki do łaczenia laptopów bezprzewodowo... u mnie tak to działa i nie ma problemów... jedynym ograniczeniem jest oczywiście łącze jakie kupujemy od providera:)
ODPOWIEDZ