Globetrotter - Vista PROBLEM

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Czero69
Początkujący użytkownik forum

Globetrotter - Vista PROBLEM

Post autor: Czero69 »

Witam od niedawna posiadam notebooka z Vista Home, zakupiłem blueconnect i mam "kartę" GlobeTrotter (nie wiem jaki dokładnie, nie wiem jak sprawdzić nazwę)

początkowo działał poprawnie, później Vista coś proponował (nie pamiętam co chyba nowsze sterowniki) i jednocześnie rozłaczał a program Gt connect wyświetlał "NIE ZNALEZIONO URZĄDZENIA". Gdy mi tak kilka razy Vista z komunikatem wyskoczył, to naciśnąłem na dole okienko aby więcej nie pokazywał tego komunikatu. No i Efekt jest taki: komunikat rzeczywiśćie nie wyskakuje ale mimo to rozłącza mi internet i "NIE ZNALEZIONO U." Zaczęlo mnie to wkurzać więc postanowiłem update sterowniki. wchodzę w Device Menager -> network -> globeTrotter -> daję ręcznie aktualizacja stterowników są b.stare 2007-07-09 i po jakimś czasie Vista daje że mam najnowsze sterowniki na kompie :zly:

Wygląda to tak:

Z internetem łączę się bez problemu, wszystko chodzi jak należy (prędkość wysoka, internet śmiga) ale po jakimś czasie (10min do może godziny) w programie GlobeTrotter Connect wyskakuje komunikat na dole: "nie znaleziono urządzenia" i internet się rozłącza. Wystarczy, że wyjmę i wsadzę kartę ponownie, wprowadzę pin i internet znów działa, ale to samo się powtarza. Wkurza mnie to z oczywistych powodów.

Skąd mogę pobrać nowszą wersje GT lub chociaż stery?? może to rozwiąze sprawę.
Moim zdaniem to Vista coś sprawdza albo nie wiem i dlatego mi rozłącza pomóżcie pliss z góry dzięki;):)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: Globetrotter - Vista PROBLEM

Post autor: YaHooo »

A sprawdzałeś ustawienia oszczędzania zasilania dla modemu w Menadżerze urządzeń? Powinno być wyłączone wszelkie wyłączanie urządzenia po pewnym czasie bezczynności.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
KrissTofferr
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: KrissTofferr »

Czero69 napisał:
program Gt connect wyświetlał "NIE ZNALEZIONO URZĄDZENIA"
Czy w Menedżerze Urzadzeń obok urządzenia GlobeTrotter pojawia się jakiś kod błędu?
Jeśli nie to znaczy że tylko Globe Trotter Connect ma problem a nie system.

Sprawdź też w podręczniku do Globe Trotter Connect czy komunikat "Device not found"
ma jakieś typowe uzasadnienie.

Spróbuj uruchomić [Przywracanie Systemu] do daty gdy wszystko jeszcze działało,
a gdyby nie było punktów przywracania z tamtego okresu to reinstaluj
Globe Trotter Connect lub odinstaluj go i zainstaluj Globe Trotter Mobility Manager.
Nie używałem żadnego z tych programów i nie wiem który jest lepszy ale spróbować można
- zwłaszcza gdy przed instalacją utworzysz ręcznie Punkt Przywracania, wtedy "nie ma bólu".

Link: Modemy GSM - Software / Oprogramowanie / Sterowniki do kart i modemów
Czero69

odp

Hej włączyłem firewalla (kaspersky) i modem przez kilka dni działał bez zarzutu ale problem pojawił się znowu.

Yahoo, wchodzę w device menager -> network adapters -> globe trotter .... -> i tam nie ma w ogóle zakładi power Management , (nie ma żadnych opcj odnośnie zasilania?)

Krisstoffer obok komunikatu "nie znaleziono urządzenia" nie pojawia się informacja o żadnym błedzie. Mam pytanie jaki program polecasz najbardziej dla bluconnect w Vista dla tego rodzaju modemów.

Tutaj trochę danych z modemu:

Test sprzętu
Nazwa karty: GlobeTrotter HSUPA Modem
Port aplikacji: COM5
Numer seryjny karty: [wyedytowano]
Wersja oprogramowania sprzętowego: 2.8.0AHd (Date: Nov 9 2007, Time: 11:40:11)
Wersja sprzętu: 4.0
Numer IMEI : [wyedytowano]
Numer ICCID
Numer(y) telefonu
Test funkcjonalny
Status kodu PIN: Gotowy
Nazwa sieci: Era
Tryb wyboru sieci: Automatyczny
Siła sygnału: 7,0
Ustawienia sieci
Rejestracja sieci CS: Zarejestrowany
Rejestracja sieci PS: Zarejestrowany
Załącznik sieci PS: Dołączony
APN(y): erainternet

dzięki za wasze posty, napiszę wkrótce czy coś pomogło ;) ;)
Ostatnio zmieniony 2008-06-21, 09:13 przez Czero69, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Post autor: bob »

Czero69, nie upubliczniaj sobie tych numerów seryjnych karty i IMEI bo ktoś to wykorzysta do niecnych celów. ;)
Mode bez problemów działa na Vista więc poszukaj u siebie na kompie problemu, dodam, że Kasperski ogranicza poważnie prędkość łącza a jeszcze na dodatek nie masz zasięgu bo 7 jednostek to raczej na tym ciężko pracować.
Czero69

dzięki że skasowales imei bob, bezmyślnie go wkleilem ehh;/

dziwne?:
zasięg mam zazwyczaj 5.0 slaby ale powiem Ci dziwna sprawa wstawiłem sobie antenkę ostatnio i mimo że zasięg jest nadal taki sam (waha się od 1.0 do 7.0) to prędkośc przy ściąganiu z max 160 kb/s wzrosła do max 360 kb/s .Dziwnie bo zasięg jest ten sam a prędkość o 100% większa. Jak wyłącze kasperskiego to prędkość niebardzo się zmiena:/ ,

mam dziwne przeczucie, że ten problem "nie znaleziono urządzenia" jest związany z firewallem

[ Komentarz dodany przez: bob: 2008-06-21, 10:34 ]
Skasowała Pani Moderator. Ja miałem to zrobić nieco później czekając na Twoją reakcję. :)
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Post autor: bob »

Czero69 pisze:Jak wyłącze kasperskiego to prędkość niebardzo się zmiena:/ ,
Być może przy dobrym zasięgu zwiększy się do 5Mbps ale zależy jeszcze czego używasz do mierzenia tej prędkości. Pamiętaj, że oprócz siły sygnału jest ważna jego jakość (jeśli słaba to modem robi w czasie pracy wielokrotnie korekcję błędów uniemożliwiając szybki transfer)
Ja mam sygnał z anteną teraz 29,99. Wcześniej taki miałem bez anteny ale operatorzy zmniejszyli moc nadajników . Co do błędu ze sterownikiem to raczej powinno Ci to pracować na tych, które są zaszyte w modemie bez szukania nowszych wersji ale jeśli chcesz mieć nowszą to proszę:
http://rapidshare.de/files/38740572/dri ... d.rar.html
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Czero69 pisze: tam nie ma w ogóle zakładi power Management , (nie ma żadnych opcj odnośnie zasilania?)
No właśnie powinna być, zatem spróbowałbym zainstalować te sterowniki co podał bob. Może to pomoże.

A jak pisze, że urządzenie jest niedostępne to jest widoczne bez żadnych wykrzykników lub znaków zapytania w Menadżerze urządzeń?
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
KrissTofferr
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: KrissTofferr »

Czero69 napisał:
Mam pytanie jaki program polecasz najbardziej dla bluconnect w Vista dla tego rodzaju modemów.
Nazwa karty: GlobeTrotter HSUPA Modem
Nie używałem ani Vista ani modemu GlobeTrotter więc nie mam zdania na ten temat.
Specyfikacje oprogramowania od producenta są opisane na stronie:
http://www.option.com/products/overview.shtml w sekcji Software.
Ta twoja karta to Option GlobeTrotter GT MAX HSUPA (PCMCIA)
czy Option GlobeTrotter Express HSUPA (ExpressCard)?

Może najprościej - pójdź do salonu Ery, pytanie techniczne:
czego dotyczy komunikat programu GlobeTrotter Connect - "nie znaleziono urządzenia".
I koniecznie wróć tutaj i powiedz czego się dowiedziałeś :>
Czero69

hej modem na razie znów mi działa bez zarzutu, 25 dzisiaj odblokowanie transferu dla bluconnect;) ,
wiesz co Bob, używam anteny, mieszkam 8km od nadajnika (Zamość), a i tak sygnał mam jaki mam średnio 5.0
tester prędkości 2,5Mbps na www.speedtest.pl, a przy ściąganiu na p2p w bitcomet rekord 340KB/s, a jak z IE ściągam to 270KB/s chociaż fakt od niedawna mam kasperskiego na lapku to może faktycznie i on tak spowalnia.

Ja spróbuję jeszcze z tą anteną poustawiać, w instr. wyczytałem że najlepiej jest pod kątem 135* (nie wiem co mieli na myśli bo nienapisali względem czego, chyba względem sygnału) ;)

dzięki za linka do nowszej wersji sterów

[ Dodano: 2008-06-25, 08:43 ]
moja karta to Express HSUPA,
jak napisałem na razie nie mam problemów (tak jakby same zniknęły) , ale poczekamy zobaczmy ;)

[ Komentarz dodany przez: Jo_gurt: 2008-06-25, 09:01 ]
Poprawa pisowni.

[ Dodano: 2008-06-25, 09:12 ]
Yahooo, obok "Nie znaleziono urządzenia" był zółty trójkąt chyba z wykrzyknikiem, tak właśnie zainstalowałem service pack 1 dla visty, teraz wezmę się za stery od boba;)

[ Dodano: 2008-06-25, 16:26 ]
po pomyślnym zainstalowaniu nowszych sterów (01-2008), nadal nie mam dostępu do zakładki power management. (device-menager -> network adapters ->...)

Modem nie rozłączał mi dziś ani razu. <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> wszystko w porządku
Ostatnio zmieniony 2008-06-25, 08:00 przez Czero69, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ