Podwieszanie się Internetu w Orange.

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

razor85
Początkujący użytkownik forum

Re: Podwieszanie się Internetu w Orange.

Post autor: razor85 »

YaHooo pisze: Tak akurat robią z tego co wiem wszystkie sieci w Polsce. Po prostu po co zajmować zasoby sieci jak można podczas bezczynności zwolnić niektóre zasoby?
Tak, tylko w innych sieciach chyba jakoś lepiej to działa. W każdym razie w Orange jest to mocno irytujące.
key pisze:
razor85 pisze:<font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
Skad ten pomysl?
Orange zlicza ci ruch trochę dalej w sieci, jak zrobisz trace to zobaczysz kilka wewnętrznych hopów.

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2011-05-13, 22:53 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2011-05-13, 21:53 przez razor85, łącznie zmieniany 1 raz.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

Skoro tak twierdzisz...
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

razor85 pisze:Tak, tylko w innych sieciach chyba jakoś lepiej to działa. W każdym razie w Orange jest to mocno irytujące.
Np u mnie na Plusie w połączeniu z Huawei'em modem po zejściu z HSDPA na UMTS nie chciał wejść z porwotem na HSDPA przez 30s. Przez 30s nie było żadnej komunikacji, natomiast po 30s modem wracał na HSDPA i dalej można było działać w internecie. Natomiast Sierra nie ma takiego problemu.
razor85 pisze:Orange zlicza ci ruch trochę dalej w sieci, jak zrobisz trace to zobaczysz kilka wewnętrznych hopów.
Obawiam się, że te wyłączone ze zliczania ruchu mają wyłączoną odpowiedź na pingi. Dlatego nawet nie da się odkryć ich adresów:

Kod: Zaznacz cały

C:\WINDOWS\system32>tracert google.pl

Trasa ˜ledzenia do google.pl [209.85.149.103]
przewyľsza maksymalnĄ liczb© przeskok˘w 30

1     *        *        *     UpˆynĄˆ limit czasu ľĄdania.
  2     *        *        *     UpˆynĄˆ limit czasu ľĄdania.
  3     *       84 ms    89 ms  pozche-i1-gi1-1-1.plusnet.pl [212.2.102.205]
  4    91 ms     *        *     te-8-1.car1.Berlin1.Level3.net [212.162.10.53]
  5    98 ms    89 ms    89 ms  ae-34-52.ebr2.Berlin1.Level3.net [4.69.146.153]

6   109 ms    99 ms    99 ms  ae-3-3.ebr2.Dusseldorf1.Level3.net [4.69.133.146]
  7   102 ms   119 ms   109 ms  ae-24-24.ebr1.Dusseldorf1.Level3.net [4.69.143.193]
  8   104 ms   109 ms   110 ms  ae-48-48.ebr2.Frankfurt1.Level3.net [4.69.143.178]
  9   115 ms   109 ms   119 ms  ae-62-62.csw1.Frankfurt1.Level3.net [4.69.140.18]
 10   107 ms   109 ms   109 ms  ae-1-69.edge3.Frankfurt1.Level3.net [4.68.23.11]

11   150 ms   138 ms   139 ms  212.162.24.14
 12   105 ms   109 ms   109 ms  209.85.254.108
 13   131 ms   129 ms   119 ms  216.239.48.11
 14   130 ms   129 ms   129 ms  216.239.48.5
 15   130 ms   119 ms   129 ms  209.85.254.21
 16   128 ms   119 ms   119 ms  ber01s02-in-f103.1e100.net [209.85.149.103]

—ledzenie zakoäczone.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Maciek764 »

Obawiam się, że te wyłączone ze zliczania ruchu mają wyłączoną odpowiedź na pingi. Dlatego nawet nie da się odkryć ich adresów:
A to nie są takie adresy jak 1.1.1.1, 1.1.1.2? Czasem na Orange przy włączonej kompresji na pasku stanu się przewijają te adresy.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Maciek764 pisze:A to nie są takie adresy jak 1.1.1.1, 1.1.1.2
To sa adressy proxy komprymujacego.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Maciek764 pisze:A to nie są takie adresy jak 1.1.1.1, 1.1.1.2? Czasem na Orange przy włączonej kompresji na pasku stanu się przewijają te adresy.
Tych adresów na pasku stanu nie będzie. A widzisz adres routera jak masz własną sieć wi-fi podczas ładowania strony www gdzieś na pasku stanu? ;)
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Maciek764 »

No przecież nie wymyśliłem sobie tych adresów :rotfl: Czasami jak się internet na kilka sekund podwiesi to Firefox pokazuje Trwa łączenie z 1.1.1.1...
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

YaHooo pisze:Tych adresów na pasku stanu nie będzie.
FF 4 je wyświetla u dołu jak pokazuje z czym się łączy.
Nie pomagam na PW!
key
*Mistrz bezprzewodowy*

FF pokazuje adres, na ktorym lezy plik, nie trace do niego.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Maciek764 pisze:Czasami jak się internet na kilka sekund podwiesi to Firefox pokazuje Trwa łączenie z 1.1.1.1...
Jakoś nic w internecie nie ma ciekawego na temat tego adresu...
wojteks pisze:FF 4 je wyświetla u dołu jak pokazuje z czym się łączy.
IE też pokazuje adres jak się łączy, ale jest tak jak key pisze. Ewentualnie to serwer do jakichś statystyk strony internetowej czy nawet reklam google itp.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Jednak zrobiłem nieco głębsze poszukiwania i natrafiłem na coś ciekawego odnośnie tych adresów 1.1.1.x. Okazuje się, że to prawdopodobnie transparentne kompresujące proxy Orange. Znalazłem opis w przypadku Vodafone http://www.yetanotherblog.com/category/vodafone/

Następuje dołączenie skryptu JS oraz wszelkie grafiki mają z przodu http://1.1.1.1/bmi/

Tak więc po prostu przeglądarka zamiast pobierać obrazki z właściwej strony www robi to z serwera proxy kompresującego obrazki.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

zito pisze:zisiaj przyjechał do mnie podwykonawca z innej firmy - w laptopie zauważyłem u niego kartę Optiona brandowanego przez Orange a na ekranie.... okienko z zapętlonymi pangami! :)))
Człowiek jeździ po całej Polsce i jego zdaniem te problemy w Orange w jego ocenie nie są związane z lokalizacją....
Bo wedle mojego doświadczenia to są problemy z modemem. Być może pomoże aktualizacja software. Ale na pewno pomoże wymiana modemu na inny. Ja używając Huawei E630 w Plusie też miałem tak samo (jednak od tego jak coś zmienili w nodeB), po zmianie na obecną Sierrę AC 881 jest ok.
U mnie w Grodzisku Maz. ten problem pojawił się około lipca. Objawy podobne: zawieszanie transmisji mimo trwającego połączenia. Czasem kilka-kilkanaście sekund, często jednak i ponad minutę. Dzieje się to wtedy gdy ustanie na moment transmisja danych, np. przeglądasz www i zatrzymujesz się na stronie żeby ją przeczytać, po chwili chcesz załadować kolejną stronę i zonk.
Niestety nic innego poza wymianą modemu nie pomoże rozwiązać problemu. Ale to co opisujesz to jest niestety typowe zawieszanie się modemu spowodowane przejściem z HSDPA na UMTS. Modem po pewnym czasie się odwiesza i ponowna transmisja jest możliwa, ale co to za przeglądanie internetu.
zito
Początkujący użytkownik forum

Post autor: zito »

bigmanpl pisze:Ja już odpuściłem sobie wszelkie starania by to chodziło. Wcześniej próbowałem:
- 4 różnych modemów: Huawei E220, Novatel XU870, Huawei E870, Option iCon505
- 2 kart SIM: zwykła 3G, później wymieniona na SIM/R-UIM
- 3 systemy: Windows, FreeBSD, MacOS X
- 4 różne hardware: 2x laptop, stacjonarny, router Linksys WRT54G3G
- sposób montażu: modem wewnątrz pokoju, antena na zewnątrz budynku, router + modem na zewnątrz budynku
Dla swojej firmy testuje aktualnie łącza w okolicach Torunia/Bydgoszczy i faktycznie potwierdzam problemy ze stabilnością sesji w Orange.
Sesje transmisji danych zestawione w PTC lub Polkomtelu trwają >=2 dni w Orange max 30min - po czym są zrywane. Problemem jest przejście z HSDPA do UMTS i faktycznie odpalenie zapętlonych ping'ów pomaga. Dzisiaj przyjechał do mnie podwykonawca z innej firmy - w laptopie zauważyłem u niego kartę Optiona brandowanego przez Orange a na ekranie.... okienko z zapętlonymi pangami! :)))
Człowiek jeździ po całej Polsce i jego zdaniem te problemy w Orange w jego ocenie nie są związane z lokalizacją.... nie miałem już żadnych pytań! :rotfl:

Do listy modemów z ,,problemami" dokładam: E173s-1 oraz HP un2420 - tylko czy to aby na pewno modemy są problemem... ??? W tych samych lokalizacjach te same urządzenia z kartami PTC/Polkomtel nie odnotowują żadnych problemów - sesje są stabilne, nic ich nie zrywa.
Z drugiej natomiast strony zauważam iż jakość transmisji danych, w sensie.... szybkość - w testowanych lokalizacjach w Orange stoi do wysokim poziomie i jest porównywalna z Polkomtelem i znacznie lepsza aniżeli w PTC! Gdyby tylko nie ta stabilność a raczej jej brak!

Problem zauważyłem ~02.2011r. - i szczerze sugeruje - dla zachowania higieny życia psychicznego - zakwalifikowanie go do grupy sytuacji praktycznie NIEROZWIĄZYWALNYCH - a teoretycznie do opanowania wyłącznie poprzez indywidualne testy w swoich lokalizacjach dysponowanym sprzętem zanim cokolwiek podpiszemy.
A już z całą pewnością - w mojej ocenie - mając na względzie czas trwania tego problemu w Orange i MASĘ głoszeń do tej pory - wszelkie telefony do techników w tym kontekście uważam za wysoce... niestosowne, bezzasadne i niekonstruktywne :)
Powodzenia!
zygzak73
Stały użytkownik forum

Post autor: zygzak73 »

@zito
U mnie w Grodzisku Maz. ten problem pojawił się około lipca. Objawy podobne: zawieszanie transmisji mimo trwającego połączenia. Czasem kilka-kilkanaście sekund, często jednak i ponad minutę. Dzieje się to wtedy gdy ustanie na moment transmisja danych, np. przeglądasz www i zatrzymujesz się na stronie żeby ją przeczytać, po chwili chcesz załadować kolejną stronę i zonk.

Pingi w tle pomagają, ale to nie jest rozwiązanie na dłuższą metę. Zmieniłem w międzyczasie sprzęt, problem pozostał. Play, t-mobile, aero2 - na tym samym sprzęcie w tym samym miejscu chodzą wzorcowo. Jeszcze jak miałem e173u-2 to tam pomagało wyłączenie HSUPA, w obecnym modemie nie mam takiej możliwości.

Reklamuję to od sierpnia, na zmianę potwierdzają problem w mojej lokalizacji i wykręcają się, że to przecież usługa mobilna i nie gwarantują że będzie działać tam gdzie mi się podoba, mogę sobie przecież wziąć sprzęt i pojechać pod inny NodeB.

W międzyczasie zainteresowałem problemem uke, mam już gotową skargę. Czekam tylko na ostateczną odpowiedź orange i kończę z tym dziadostwem. Zachęcam do tego samego, w uke powinni poznać skalę problemu, ułatwi to dochodzenie swoich praw.
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

Post wyrównawczy - synchronizacja bazy.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
zygzak73
Stały użytkownik forum

Post autor: zygzak73 »

YaHooo pisze:Niestety nic innego poza wymianą modemu nie pomoże rozwiązać problemu.
Nie masz racji.
Problem występuje na e173u-2, sierra 307, option e382 i w htc diamond. Pierwsze dwa zarówno w komputerze jak i ruterze z openwrt.

Problem nie występuje w najmniejszym stopniu na ww. sprzętach z kartą innego operatora.

Zauważyłem pewną prawidłowość: dzieje się tak zawsze, gdy połączę się z nodeb, na którym są jak gdyby dwa nadajniki - nie wiem jak to się fachowo nazywa. Jak popatrzysz na Grodzisk w btsearch, to tam są dwa nadajniki ( w centrum i na Okrężnej ), które sprawiają problemy, mają po dwie nośne. Dobrze za to działa ten nieco na południu w Adamowiźnie, ale dla mnie już za daleko i sygnał jest słaby mimo mocnej kierunkowej anteny.

PS w trakcie pisania tego posta wywaliło mnie dwa razy.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

zygzak73 pisze: Problem nie występuje w najmniejszym stopniu na ww. sprzętach z kartą innego operatora.
Ok, źle się wyraziłem. To zależy od kombinacji modemu oraz sprzętu jakiego używa operator.
ezaq
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: ezaq »

Zauważyłem, że w Puławach problem zawieszania połączenia przy przechodzeniu modemu z UMTS na HSPA zniknął. Związane jest to prawdopodobnie z tym, że pojawiła się nośna 10614 i tym samym pewnie HSPA+ DC.
ODPOWIEDZ