Jak naprawdę jest z iplusem ?

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Centy29
Początkujący użytkownik forum

Jak naprawdę jest z iplusem ?

Post autor: Centy29 »

Witam Wszystkich. Jestem nowym urzytkownikiem Iplus 60+modem Huawei E630.Z netem łączę się przez edge- śmiga 100kB/s przy zasięgu trzech kresek na sześć.Właśnie czekam na antenę Yagi 26.5 dB bo mam zamiar sprawdzić kierunkowo który BTS jest mniej obciążony (mam dostęp do trzech, ale modem wybiera najsilnięszy sygnał z BTSa umieszczonego w mieście ) wszystko w celu zwiększenia prędkości, aby po przekroczeniu jednego GB transfer obcięty o połowę ( JAK ZAPEWNIAŁ MNIE SPRZEDAWCA W PLUsie )był nadal na przyzwoitym poziomie. Wczesniej jechałem na simdacie przez rok czasu, ale miesieczne rachunki były czesto wyższe od iplusa60. Czasami zabieram kompa do lublina gdzie działa HSDPA. Moje pytanie-co stanie się jak przekroczę limit, bo wszyscy pisza o spadku prędkości do GPRS a w Iplus mówili o połowę.
Więc jak jest naprawdę z tym limitem. :gwiazdki:
Awatar użytkownika
regedit
Specjalista bezprzewodowy-senior

Re: Jak naprawdę jest z iplusem ?

Post autor: regedit »

W najlepszym przypadku przytną do prędkości GPRS, nie ważne czy w tej chwili masz EDGE czy HSDPA. Czyli ZAWSZE po przycięciu masz ok 2-5 KB/s.
ZTE MF60 HSPA+ @ T-Mobile
Linksys WAG200G & Neostrada 10Mb/s
Centy29

Gprs chodzi u mnie około 50 kB/s więc dlaczego po przycięciu ma chodzić 2-5 kB/s, skoro GPRS nie przycinają ?
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

Centy29 pisze:Gprs chodzi u mnie około 50 kB/s
Zazdroszczę GPRSu :hyhy: Raczej 50 kb/s co daje 5 (z hakiem) kB/s
Centy29

Macie rację pomyliłem w opisie ,,kb" z ,,kB"
Awatar użytkownika
regedit

Post autor: regedit »

Centy29 pisze:Gprs chodzi u mnie około 50 kB/s więc dlaczego po przycięciu ma chodzić 2-5 kB/s, skoro GPRS nie przycinają ?
W plusie chyba akurat przycinają do tej górnej podanej przeze mnie granicy (5kB/s) natomiast np. orange - 2kB/s. W każdym bądź razie przy takiej prędkości, przyjemność przeglądania internetu (szczególnie przez dłuższy czas) jest raczej wątpliwa.
ZTE MF60 HSPA+ @ T-Mobile
Linksys WAG200G & Neostrada 10Mb/s
Centy29

Z opisu różnych użytkowników wynikają różne prędkości po przycięciu. Wynika to może z obciążenia danego BTSa ? Jak zamontuję antenę kierunkową, to sprawdzę pozostałe BTSy w zasięgu ,,jak mi przytną transfer"
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

Ja na BC miałem jak na GPRS czyli strasznie wolno. Antena nie rozwiązuje problemu niestety.
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Używam iPlusa od września i po limicie mam około 5 kB/s i tak za każdym razem. I bez znaczenia z jakiego nadajnika korzysta. Chyba, że jest bardzo przeciążony to wtedy można się wściec bo nie dość, że wolno to jeszcze przerywa ;)
Centy29

Dlaczego sprzedawcy iplus mówią że transfer przycinają o połowę ?
Ponad rok jechałem na simdacie i nie miałem tego problemu, ale i nie ściągałem tyle z internetu. Myslę że 1 GB to i tak spoko za tą cenę (jak brak innej opcji na lącze ),no i mobilny !
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Centy29 pisze:Dlaczego sprzedawcy iplus mówią że transfer przycinają o połowę ?
Bo to ładniej brzmi? Reklama i nic więcej. Ewentualnie niewiedzą.
Centy29

Muszę to zaakceptowac. Mam przed sobą 24 miechy w iplus więc lepiej nie powinienem narzekac. Na razie działa bardzo ładnie, i nie rwie polączeń tak jak wcześniej na simdacie przez różne telefony i modem GPRS Grobetrotter.więc puki co jestem zadowolony, i tak chciałbym przez caly okres umowy.
Dziekuję za pomoc.
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Zawsze możesz dokupić dodatkowy limit lub zwiększyć abonament :]
Centy29

Prosze więcej opisac o dokupieniu limitu bez zmiany abonamentu, bo nic nie wiem na ten temat.
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Info ze strony Plusa KLIK
A że strona Plusa lubi się zmieniać to:

Kod: Zaznacz cały

Nazwa pakietu  	Cena  	Treść SMS
iPlus extra 128 MB 	8,54 zł  	iplus128
iPlus extra 256 MB 	14,64 zł  	iplus256
iPlus extra 512 MB 	26,84 zł  	iplus512
iPlus extra 1024 MB 	51,24 zł  	iplus1024
Centy29

Dzieki za informacje. Po zapoznaniu z cennikiem stwierdzam że te ceny są ,,be" :(
Engelbert
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Engelbert »

Centy29 pisze:Dlaczego sprzedawcy iplus mówią że transfer przycinają o połowę ?
W sumie w Twoim przypadku nie mijają się aż tak bardzo z prawdą, skoro normalnie masz ok. 100kbps a w Plusie przycięcie jest do 32kbps (w porządku, to 1/3 a nie 1/2 ;) ).

A daczego tak mówią? Bo większość ludzi nie wie, czym jest kilobit, a czym kilobajt, a jak coś już świta, to zazwyczaj mylą obie wartości.
Po drugie, w umowie jest to sprecyzowane tak, że wartości prędkości przesyłu danych mogą zostać ograniczone, ale nie podawane są żadne precyzyjne liczby.
Tak więc to, że jest to 32kbps, wynika bardziej z obserwacji, niż z jakichkolwiek umów.
Awatar użytkownika
DJ1910

Post autor: DJ1910 »

i tak lepiej niz w Orange, gdzie dziady tną do 16kbpsów...jeszcze w zasiegu 3G jakoś to da sie uzywac bo ping nie przeszkadza, ale na GPRSie takie przyciecie to tak jakby odciecie dostepu do sieci...tylko gg dziala i outlook jakas poczte sciagnie po 10 probach :D
Centy29

Człowiek uczy się na błędach. Teraz rozumiem że kupiona dodatkowa antena pozwoli cieszyc się szybkością łącza, puki limitu nie przekroczę. :papa:
szalas07

masakra

Post autor: szalas07 »

ludzie to jakies nieporozumienie , sama rejestracja tutaj trwała z 10 min, iplusa mam od swiąt, "powiedzmy" ze nie narzekałem pierwszy tydzien, od kąd transfer spadł to juz tylko mysle o tym jak sie pozbyc tego dziada, umowa starannie napisana ale mysle ze jest luka , prawnika trzeba by powołać, tego nie da się używać , przy połączeniu wyświetla się to śmieszne 7,2Mb/s , myślę ze u innych jednak tez nie jest lepiej , na bezprzewodowy abonament trzeba jeszcze zaczekać, nie dajcie się nabrac , net tylko pod kablem a w podróż simplus i pakiety 50Mb po 10zł , taniej niz w simdacie tylko trzeba uwazac przy konczeniu sie pakietu by kupic nastepny, lepiej zajmijmy sie tym jak zerwac umowe bez kary, bede probowal i informowal na biezaco, bo czy jest ktos na forum zadowolony po miesiacu z korzystania z ktoregokolwiek uslugodawcy ?
Awatar użytkownika
compile
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: compile »

Fakt faktem, że mogliby zwiększyć prędkości po wykorzystaniu limitu min do gprs. Rozumiem, że wtedy nie "ukarano" by tych, którzy z niego korzystają. Operatorzy sieci powinni wziaść pod uwagę, że gdy ustalali te prędkości to na rynku nie było chaciażby takich technologi jak HSDPA, więc mniej bolało przycięcie;/
Tłumaczenie, że dzięki temu chronią sieci prze przeciążeniami jest śmieszne, bo po co w takim razie dają możliwość zakupu doatkowych mb??
szalas07 pisze:umowa starannie napisana ale mysle ze jest luka , prawnika trzeba by powołać,
Nie bądź śmieszny te umowy sa jak weksle Lepera.http://www.bez-kabli.pl/images/smiles/rotfl.gif
http://www.bez-kabli.pl/images/smiles/rotfl.gif
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

szalas07 pisze:bo czy jest ktos na forum zadowolony po miesiacu z korzystania z ktoregokolwiek uslugodawcy ?
Tak. Na pewno ja. Najpierw się testuje a potem się kupuje.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Sundance_kid, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Post autor: bob »

Ja również jestem zadowolony.Od ponad półtorej roku mam HSDPA a teraz HSPA (HSDPA/HSUPA) i nie widzę póki co lepszego rozwiązania. :ok:
Tylko,że ja mam net w Orange.
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

szalas07 pisze:bo czy jest ktos na forum zadowolony po miesiacu z korzystania z ktoregokolwiek uslugodawcy ?
Ja też jestem zadowolony tak jak Sundance_kid, bob. Wszędzie tam gdzie jestem mam dostęp do internetu praktycznie w całym kraju. Proszę podać mi inne rozwiązanie na dostęp do internetu niemal w każdym miejscu.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
borysekman

Post autor: borysekman »

No ja jestem wrecz skazany na Iplusa. Mialem wczesniej Neostrade 128kbps, pozniej chcialem zalozyc to odpowiedziano, ze "brak warunkow technicznych" i badz tu madry. Ostatnio "rzekomo" mam w TELE2, gdyz od 2 miesiecy internet nie dziala a te dziady sie wykrecaja. Sprawa sie chyba skonczy z nimi w sadzie :dobani: . No i zdecydowalem sie na na Plusa, bo niestety ale nie mam innej mozliwosci.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Ja jestem użytkownikiem iPlusa od około czterech miesięcy i jestem z niego zadowolony. Na początku rwało mi połączenie, transfer zamierał, ale jakieś trzy tygodnie temu miałem kłopoty z połączeniem z UMTS i przez kilka dni miałem tylko GPRS, ale po kilku dniach problem ustąpił i teraz nie zdarzyło mi się, aby transfer mi zamarł, poza tym zwiększyła mi się siła sygnału oraz prędkości.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
jj_1985

Post autor: jj_1985 »

Ja korzystam z Iplusa w Bydgoszczy i jestem bardzo zadowolony, nie licząc kilku spięć z "inteligentami" z działu obsługi technicznej, korzystam także z Orange i także jestem zadowolony tyle że z niego korzystam w mniejszych miejscowościach i także jestem bardzo zadowolony bo Iplus niestety w małych miejscowościach wysiada .
Awatar użytkownika
DJ1910

Post autor: DJ1910 »

borysekman pisze:No ja jestem wrecz skazany na Iplusa. Mialem wczesniej Neostrade 128kbps, pozniej chcialem zalozyc to odpowiedziano, ze "brak warunkow technicznych" i badz tu madry. Ostatnio "rzekomo" mam w TELE2, gdyz od 2 miesiecy internet nie dziala a te dziady sie wykrecaja. Sprawa sie chyba skonczy z nimi w sadzie :dobani: . No i zdecydowalem sie na na Plusa, bo niestety ale nie mam innej mozliwosci.
Moge Ci powiedziec czemu TELE2 sie nie odzywa (CHYBA, to tylko moje wnioski :P). Skoro mogles mieć tylko NEO128kbps, to znaczy ze jesteś w duzej odleglosci od centrali TP (pewnie ok 4-5 km) i szumy ktore zajmują u Ciebie wieksza czesc pasma czestotliwosci nie pozwalają na stabilne działanie ADSLki o wyższych parametrach predkosciowych, modem sie albo nie zsynchronizuje na wyższą prędkosc, a nawet jesli to połaczenie sie wysypie raz dwa. A skoro Tele2 oferuje neta na łączu TP, to i oni nie spełnią warunków technicznych by Ci zapewnie 512kbps czy 1Mbit albo i wiecej. I dlatego sie nie odzywają. Z 2 strony, powinni Cie o tym poinformować i przeprosic ze nie moga podlaczyc Ci neta. Ale pewnie pracownik ktory Cie obslugiwał robi na prowizji, i nie zarobi paru złotych jak okaże sie ze nie bedziesz miał neta i przeciąga sprawe (w Tele2 kochają takie wałki robic). Jako były pracownik jednej z firm partnera TP wiem na czym to polega, w Tele2 pracują na takich zasadach jak ja robilem dla TP.

A jesli chodzi o Iplus, to tez jestem zadowolony, w calym mieście elegancko działa UMTS. Niestety, jutro rozstaje sie z Iplusem na zasadzie cesji, bo na moje potrzeby 1GB na miesiac to za malo :) Biore neostrade.
Mam tez Orange BE 60, i pod katem EDGE sprawuje sie świetnie, ale wiem ze sa miejsca w Lodzi gdzie nawet EDGE ledwo zipie . Natomiast 3G tragedia, slaby sygnał i czesto rozlącza. Łódź przez Orange olana pod katem UMTS na maxa.

pozdro1910
inter123

Post autor: inter123 »

jj_1985 pisze:Ja korzystam z Iplusa w Bydgoszczy i jestem bardzo zadowolony, nie licząc kilku spięć z "inteligentami" z działu obsługi technicznej, korzystam także z Orange i także jestem zadowolony tyle że z niego korzystam w mniejszych miejscowościach i także jestem bardzo zadowolony bo Iplus niestety w małych miejscowościach wysiada .
gdzie testowałeś w Bydgoszczy? - ja mieszkam w Fordonie na Przylesiu, właśnie jestem na ostatniej prostej przed kupnem - chyba wezmę iplusa, kolega ma w pracy, testuję to od roku, nie jest źle.
Qba84

Post autor: Qba84 »

inter123 pisze:gdzie testowałeś w Bydgoszczy? - ja mieszkam w Fordonie na Przylesiu, właśnie jestem na ostatniej prostej przed kupnem - chyba wezmę iplusa, kolega ma w pracy, testuję to od roku, nie jest źle.
Testowałem iPlusa w Bydgoszczy w następujących dzielnicach:
Błonie, Miedzyń, Kapuściska - HSDPA śmiga bez problemów

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2008-01-10, 23:26 ]
Wycięcie zbędnego cytatu.
Ostatnio zmieniony 2008-01-10, 23:26 przez Qba84, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ