Więc jak jest naprawdę z tym limitem.
Jak naprawdę jest z iplusem ?
Moderator: Moderatorzy
-
Centy29
- Początkujący użytkownik forum
Jak naprawdę jest z iplusem ?
Witam Wszystkich. Jestem nowym urzytkownikiem Iplus 60+modem Huawei E630.Z netem łączę się przez edge- śmiga 100kB/s przy zasięgu trzech kresek na sześć.Właśnie czekam na antenę Yagi 26.5 dB bo mam zamiar sprawdzić kierunkowo który BTS jest mniej obciążony (mam dostęp do trzech, ale modem wybiera najsilnięszy sygnał z BTSa umieszczonego w mieście ) wszystko w celu zwiększenia prędkości, aby po przekroczeniu jednego GB transfer obcięty o połowę ( JAK ZAPEWNIAŁ MNIE SPRZEDAWCA W PLUsie )był nadal na przyzwoitym poziomie. Wczesniej jechałem na simdacie przez rok czasu, ale miesieczne rachunki były czesto wyższe od iplusa60. Czasami zabieram kompa do lublina gdzie działa HSDPA. Moje pytanie-co stanie się jak przekroczę limit, bo wszyscy pisza o spadku prędkości do GPRS a w Iplus mówili o połowę.
- regedit
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Re: Jak naprawdę jest z iplusem ?
W najlepszym przypadku przytną do prędkości GPRS, nie ważne czy w tej chwili masz EDGE czy HSDPA. Czyli ZAWSZE po przycięciu masz ok 2-5 KB/s.
ZTE MF60 HSPA+ @ T-Mobile
Linksys WAG200G & Neostrada 10Mb/s
-
Centy29
Gprs chodzi u mnie około 50 kB/s więc dlaczego po przycięciu ma chodzić 2-5 kB/s, skoro GPRS nie przycinają ?
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Zazdroszczę GPRSuCenty29 pisze:Gprs chodzi u mnie około 50 kB/s
-
Centy29
Macie rację pomyliłem w opisie ,,kb" z ,,kB"
- regedit
W plusie chyba akurat przycinają do tej górnej podanej przeze mnie granicy (5kB/s) natomiast np. orange - 2kB/s. W każdym bądź razie przy takiej prędkości, przyjemność przeglądania internetu (szczególnie przez dłuższy czas) jest raczej wątpliwa.Centy29 pisze:Gprs chodzi u mnie około 50 kB/s więc dlaczego po przycięciu ma chodzić 2-5 kB/s, skoro GPRS nie przycinają ?
ZTE MF60 HSPA+ @ T-Mobile
-
Centy29
Z opisu różnych użytkowników wynikają różne prędkości po przycięciu. Wynika to może z obciążenia danego BTSa ? Jak zamontuję antenę kierunkową, to sprawdzę pozostałe BTSy w zasięgu ,,jak mi przytną transfer"
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Ja na BC miałem jak na GPRS czyli strasznie wolno. Antena nie rozwiązuje problemu niestety.
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Używam iPlusa od września i po limicie mam około 5 kB/s i tak za każdym razem. I bez znaczenia z jakiego nadajnika korzysta. Chyba, że jest bardzo przeciążony to wtedy można się wściec bo nie dość, że wolno to jeszcze przerywa 
-
Centy29
Dlaczego sprzedawcy iplus mówią że transfer przycinają o połowę ?
Ponad rok jechałem na simdacie i nie miałem tego problemu, ale i nie ściągałem tyle z internetu. Myslę że 1 GB to i tak spoko za tą cenę (jak brak innej opcji na lącze ),no i mobilny !
Ponad rok jechałem na simdacie i nie miałem tego problemu, ale i nie ściągałem tyle z internetu. Myslę że 1 GB to i tak spoko za tą cenę (jak brak innej opcji na lącze ),no i mobilny !
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Bo to ładniej brzmi? Reklama i nic więcej. Ewentualnie niewiedzą.Centy29 pisze:Dlaczego sprzedawcy iplus mówią że transfer przycinają o połowę ?
-
Centy29
Muszę to zaakceptowac. Mam przed sobą 24 miechy w iplus więc lepiej nie powinienem narzekac. Na razie działa bardzo ładnie, i nie rwie polączeń tak jak wcześniej na simdacie przez różne telefony i modem GPRS Grobetrotter.więc puki co jestem zadowolony, i tak chciałbym przez caly okres umowy.
Dziekuję za pomoc.
Dziekuję za pomoc.
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Zawsze możesz dokupić dodatkowy limit lub zwiększyć abonament ![:]](./images/smilies/splash.gif)
-
Centy29
Prosze więcej opisac o dokupieniu limitu bez zmiany abonamentu, bo nic nie wiem na ten temat.
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Info ze strony Plusa KLIK
A że strona Plusa lubi się zmieniać to:
A że strona Plusa lubi się zmieniać to:
Kod: Zaznacz cały
Nazwa pakietu Cena Treść SMS
iPlus extra 128 MB 8,54 zł iplus128
iPlus extra 256 MB 14,64 zł iplus256
iPlus extra 512 MB 26,84 zł iplus512
iPlus extra 1024 MB 51,24 zł iplus1024-
Centy29
Dzieki za informacje. Po zapoznaniu z cennikiem stwierdzam że te ceny są ,,be" 
-
Engelbert
- Stary wyga bezprzewodowy
W sumie w Twoim przypadku nie mijają się aż tak bardzo z prawdą, skoro normalnie masz ok. 100kbps a w Plusie przycięcie jest do 32kbps (w porządku, to 1/3 a nie 1/2Centy29 pisze:Dlaczego sprzedawcy iplus mówią że transfer przycinają o połowę ?
A daczego tak mówią? Bo większość ludzi nie wie, czym jest kilobit, a czym kilobajt, a jak coś już świta, to zazwyczaj mylą obie wartości.
Po drugie, w umowie jest to sprecyzowane tak, że wartości prędkości przesyłu danych mogą zostać ograniczone, ale nie podawane są żadne precyzyjne liczby.
Tak więc to, że jest to 32kbps, wynika bardziej z obserwacji, niż z jakichkolwiek umów.
- DJ1910
i tak lepiej niz w Orange, gdzie dziady tną do 16kbpsów...jeszcze w zasiegu 3G jakoś to da sie uzywac bo ping nie przeszkadza, ale na GPRSie takie przyciecie to tak jakby odciecie dostepu do sieci...tylko gg dziala i outlook jakas poczte sciagnie po 10 probach 
-
Centy29
Człowiek uczy się na błędach. Teraz rozumiem że kupiona dodatkowa antena pozwoli cieszyc się szybkością łącza, puki limitu nie przekroczę. 
-
szalas07
masakra
ludzie to jakies nieporozumienie , sama rejestracja tutaj trwała z 10 min, iplusa mam od swiąt, "powiedzmy" ze nie narzekałem pierwszy tydzien, od kąd transfer spadł to juz tylko mysle o tym jak sie pozbyc tego dziada, umowa starannie napisana ale mysle ze jest luka , prawnika trzeba by powołać, tego nie da się używać , przy połączeniu wyświetla się to śmieszne 7,2Mb/s , myślę ze u innych jednak tez nie jest lepiej , na bezprzewodowy abonament trzeba jeszcze zaczekać, nie dajcie się nabrac , net tylko pod kablem a w podróż simplus i pakiety 50Mb po 10zł , taniej niz w simdacie tylko trzeba uwazac przy konczeniu sie pakietu by kupic nastepny, lepiej zajmijmy sie tym jak zerwac umowe bez kary, bede probowal i informowal na biezaco, bo czy jest ktos na forum zadowolony po miesiacu z korzystania z ktoregokolwiek uslugodawcy ?
- compile
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Fakt faktem, że mogliby zwiększyć prędkości po wykorzystaniu limitu min do gprs. Rozumiem, że wtedy nie "ukarano" by tych, którzy z niego korzystają. Operatorzy sieci powinni wziaść pod uwagę, że gdy ustalali te prędkości to na rynku nie było chaciażby takich technologi jak HSDPA, więc mniej bolało przycięcie;/
Tłumaczenie, że dzięki temu chronią sieci prze przeciążeniami jest śmieszne, bo po co w takim razie dają możliwość zakupu doatkowych mb??
http://www.bez-kabli.pl/images/smiles/rotfl.gif
Tłumaczenie, że dzięki temu chronią sieci prze przeciążeniami jest śmieszne, bo po co w takim razie dają możliwość zakupu doatkowych mb??
Nie bądź śmieszny te umowy sa jak weksle Lepera.http://www.bez-kabli.pl/images/smiles/rotfl.gifszalas07 pisze:umowa starannie napisana ale mysle ze jest luka , prawnika trzeba by powołać,
http://www.bez-kabli.pl/images/smiles/rotfl.gif
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Tak. Na pewno ja. Najpierw się testuje a potem się kupuje.szalas07 pisze:bo czy jest ktos na forum zadowolony po miesiacu z korzystania z ktoregokolwiek uslugodawcy ?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Sundance_kid, łącznie zmieniany 1 raz.
- bob
- Guru bezprzewodowy
Ja również jestem zadowolony.Od ponad półtorej roku mam HSDPA a teraz HSPA (HSDPA/HSUPA) i nie widzę póki co lepszego rozwiązania. 
Tylko,że ja mam net w Orange.
Tylko,że ja mam net w Orange.
-
zDaleKi
- Stary bywalec bezprzewodowy
Ja też jestem zadowolony tak jak Sundance_kid, bob. Wszędzie tam gdzie jestem mam dostęp do internetu praktycznie w całym kraju. Proszę podać mi inne rozwiązanie na dostęp do internetu niemal w każdym miejscu.szalas07 pisze:bo czy jest ktos na forum zadowolony po miesiacu z korzystania z ktoregokolwiek uslugodawcy ?
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
-
borysekman
No ja jestem wrecz skazany na Iplusa. Mialem wczesniej Neostrade 128kbps, pozniej chcialem zalozyc to odpowiedziano, ze "brak warunkow technicznych" i badz tu madry. Ostatnio "rzekomo" mam w TELE2, gdyz od 2 miesiecy internet nie dziala a te dziady sie wykrecaja. Sprawa sie chyba skonczy z nimi w sadzie
. No i zdecydowalem sie na na Plusa, bo niestety ale nie mam innej mozliwosci.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Ja jestem użytkownikiem iPlusa od około czterech miesięcy i jestem z niego zadowolony. Na początku rwało mi połączenie, transfer zamierał, ale jakieś trzy tygodnie temu miałem kłopoty z połączeniem z UMTS i przez kilka dni miałem tylko GPRS, ale po kilku dniach problem ustąpił i teraz nie zdarzyło mi się, aby transfer mi zamarł, poza tym zwiększyła mi się siła sygnału oraz prędkości.
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
jj_1985
Ja korzystam z Iplusa w Bydgoszczy i jestem bardzo zadowolony, nie licząc kilku spięć z "inteligentami" z działu obsługi technicznej, korzystam także z Orange i także jestem zadowolony tyle że z niego korzystam w mniejszych miejscowościach i także jestem bardzo zadowolony bo Iplus niestety w małych miejscowościach wysiada .
- DJ1910
Moge Ci powiedziec czemu TELE2 sie nie odzywa (CHYBA, to tylko moje wnioskiborysekman pisze:No ja jestem wrecz skazany na Iplusa. Mialem wczesniej Neostrade 128kbps, pozniej chcialem zalozyc to odpowiedziano, ze "brak warunkow technicznych" i badz tu madry. Ostatnio "rzekomo" mam w TELE2, gdyz od 2 miesiecy internet nie dziala a te dziady sie wykrecaja. Sprawa sie chyba skonczy z nimi w sadzie. No i zdecydowalem sie na na Plusa, bo niestety ale nie mam innej mozliwosci.
A jesli chodzi o Iplus, to tez jestem zadowolony, w calym mieście elegancko działa UMTS. Niestety, jutro rozstaje sie z Iplusem na zasadzie cesji, bo na moje potrzeby 1GB na miesiac to za malo
Mam tez Orange BE 60, i pod katem EDGE sprawuje sie świetnie, ale wiem ze sa miejsca w Lodzi gdzie nawet EDGE ledwo zipie . Natomiast 3G tragedia, slaby sygnał i czesto rozlącza. Łódź przez Orange olana pod katem UMTS na maxa.
pozdro1910
-
inter123
gdzie testowałeś w Bydgoszczy? - ja mieszkam w Fordonie na Przylesiu, właśnie jestem na ostatniej prostej przed kupnem - chyba wezmę iplusa, kolega ma w pracy, testuję to od roku, nie jest źle.jj_1985 pisze:Ja korzystam z Iplusa w Bydgoszczy i jestem bardzo zadowolony, nie licząc kilku spięć z "inteligentami" z działu obsługi technicznej, korzystam także z Orange i także jestem zadowolony tyle że z niego korzystam w mniejszych miejscowościach i także jestem bardzo zadowolony bo Iplus niestety w małych miejscowościach wysiada .
-
Qba84
Testowałem iPlusa w Bydgoszczy w następujących dzielnicach:inter123 pisze:gdzie testowałeś w Bydgoszczy? - ja mieszkam w Fordonie na Przylesiu, właśnie jestem na ostatniej prostej przed kupnem - chyba wezmę iplusa, kolega ma w pracy, testuję to od roku, nie jest źle.
Błonie, Miedzyń, Kapuściska - HSDPA śmiga bez problemów
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2008-01-10, 23:26 ]
Wycięcie zbędnego cytatu.
Ostatnio zmieniony 2008-01-10, 23:26 przez Qba84, łącznie zmieniany 1 raz.